• UkaszRanga 7

Poziom 6

Tymek dzięki, na pewno sprawdzę👌

• CyprianRanga 21

Poziom 127

Ukasz kup sobie gwintowniki, polecam Fanara do tego zestaw wierteł i trzymaj w jednym miejscu. Wiertła do codziennego użytku trzymaj w innym miejscu. To zaoszczędzi Ci bluzgów typu "gdzie do uja jest 6.8?!" 😁

• CyprianRanga 21

Poziom 127

Ukasz ja osobiście mam podzielone
          Wietrla na codzień do otworów
          Wietrla pod gwintowniki z gwintownikami
          Wiertła pod nitonakretki

• Dzochar91Ranga 31

Poziom 762
              • Edytowany

Wszystko zależy czy chcesz mieć wszystko ładne nowe kolorowe niekoniecznie konkretne czy chcesz sprzęt który jest używany lub z leżaków magazynowych starszy a wytrzymalszy. I najważniejsza kwestia czy chcesz mechanikowac czy tylko ślusarstwo.
              Ja np kupiłem zestaw kluczy nasadki jakiś najtańszy i już drugi raz bym tego błędu nie popełnił. Polecam na początek jakiś zestaw bahco, King tony lub honiton, imbusy jonnesway. Wiadomo firmy nie są jakieś najtańsze ale też nie najdroższe. Np wg mnie lepiej mieć na początek więcej ścisków tańszej firmy niż 1 a konkretniej bo co zrobisz 1 ??. Z czasem się zniszczą to dokupisz lepsze. Często są na znanych portalach ogłoszeniowych sprowadzane. Co do np. imadła odwiedź jakąś giełdę lub poszukaj w sieci, lepsze jakieś ze starej produkcji niz.nowe tanie z gównolitu. Z elektronarzędzi zależy jaki masz budżet czy wolisz też wszystko nowe czy jakas używka moze być. Mam różne elktro sprzęty kilkanaście od maikty, Milwaukee, Metabo, dewalta, Boscha MSW. Z wszystkich co mam połowę kupiłem nowe a połowę używane lub prawie nowe i każdy pracuje do dziś, wiadomo jak dbasz tak masz.

8 dni później
              • MarekRanga 12

Poziom 23

Dzochar91 Wszystko zależy czy chcesz mieć wszystko ładne nowe kolorowe niekoniecznie konkretne czy chcesz sprzęt który jest używany lub z leżaków magazynowych starszy a wytrzymalszy.

dokładnie tak jak kolega mówi, najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na to pytanie 😉

• UkaszRanga 7

Poziom 6

Dziękuje wszystkim za pomoc i tak dużo odpowiedzi🙂

11 dni później

Jeśli będziecie mieli jakieś pytania o pomoc w doborze narzędzi lub pytania techniczne nie tylko związane z firmą Bessey służę pomocą 🙂
                      Jestem odpowiedzialny na terenie 1/4 Polski za marki: Alpen, Bessey, Knipex, Scangrip, Wera, Rennsteig.
                      Nie mogę robić ofert cenowych, mogę pomóc dobrać odpowiednie narzędzie do waszych potrzeb i wskazać odpowiedniego dystrybutora🙂

Ja zawsze najpierw sprawdzam, czy to czego szukam nie występuje z leżaków magazynowych - stare narzędzie dobrych firm bez porównania lepsze od marketowych. Na pewno są wyjątki, ale czasem warto spojrzeć, niż kupować dwa razy 😎

miesiąc później
                          • MMowadRanga 5

Poziom 2

Ile by się nie miało sprzętu to ZAWSZE się dochodzi do takiego momentu, że czegoś brakuje 🙂

14 dni później
                              • RMRiderRanga 6

Poziom 2

Taka prawda, że zależy co będziesz chciał robić w tym warsztacie. Oczywiście najlepiej mieć tak doposażony, żeby w razie potrzeby nie trzeba było czegoś szukać na szybko po sklepach/internecie lub pożyczać z wypożyczalni lub od sąsiada 😆
                                I tak jak wspominał Dzochar91 jest też kwestia czy sprzęt chcesz nowy czy używany. Ja z własnego doświadczenia wiem, że na sprzęcie warsztatowym nie ma co oszczędzać, jednak płaci się za tą jakość aby była jak najlepsza, a nie żeby się później irytować podczas pracy. Ja przykładowo zakupiłem jakiś czas temu tani zestaw kluczy płaskich firmy "BEST" bo sobie myślałem, że w sumie to nie będzie takiej wielkiej różnicy, ale powiem Ci, że jest różnica w wykonaniu, które pozostawia wiele do życzenia i podczas pracy, że takie klucze naddają się bardziej do naprawy roweru a niżeli do jakichś większych wymagających prac. Ja w sumie użyłem tych kluczy kilkanaście razy a ten najbardziej używany potrafił się lekko obrobić, że teraz na wcisk go trzeba wpychać na nakrętkę co bardzo irytuje podczas pracy. Oczywiście, też zależy wszystko od budżetu ale myślę, że lepiej już kupić np. coś używanego (oczywiście w dobrym stanie) lepszej jakości niż nowe narzędzia z marketu.

• MMichauRanga 5

Poziom 1

raven Pierwszego TIG'a (DC) kupiłem bo dostałem zlecenie na zabalustradowanie 4 piętrowego bloku w AISI304. Kupiłem spawarkę za ok. 1200zł, trenowałem 2 dni spawanie nierdzewki. Wykonałem zlecenie dzięki któremu zakup spawarki się zwrócił, ja zarobiłem i nauczyłem się spawać TIG'iem, powiedzmy...😜

Fajna historia! Choc trzeba przyznać ze odważnie, mozna powiedziec skoczyłes na gleboka wode

• raven odpowiedział na to.
                                      • KKubonKingRanga 6

Poziom 2
                                        • Edytowany

Zależy co chcesz robić w tym warsztacie, ale jeśli chodzi Ci o jakiś uniwersalne narzędzia, które prędzej czy później zawsze się przydadzą przy domu czy samochodzie to pewnie:

• wkrętarka + zestaw wierteł + zestaw bitów,
                                        • imadło i stół/jakiś blat roboczy,
                                        • szlifierka kątowa,
                                        • zestaw kluczy płaskich, nasadowych
                                        • zestaw kluczy imbusowych,
                                        • kombinerki,
                                        • młotek (a najlepiej ze 2 - jakiś bardzo mały do precyzyjniejszych prac i drugi cięższy),
                                        • zestaw śrubokrętów,
                                        • lutownica + cyna + topnik,
                                        • pistolet do kleju na gorąco,
                                        • trytytki, taśma typu "duct tape" (taka wzmacniana włóknem),
                                        • nożyczki,
                                        • nóż,
                                        • metr (może nawet suwmiarka),
                                        • zestaw śrub i nakrętek róznych rozmiarów też by Ci się mógł przydać 😃

Rzecz, której często mi brakowało przy pracach w już całkiem dobrze wyposażonym warsztacie to szlifierka taśmowa. Naprawdę użyteczna bestia 😉

• RravenRanga 10

Poziom 20

Michau Fajna historia! Choc trzeba przyznać ze odważnie, mozna powiedziec skoczyłes na gleboka wode

Bez ryzyka nie ma zabawy🤣

rok później

Kurde jak miło poczytać treści ludzi doświadczonych! Podziwiam 🤩

• Stal-FunRanga 36

Poziom 1078

AkamanoxD 👍👍👍

• BoguslawRanga 33

Poziom 1031

Stal-Fun nasza drużyna się stara kolego.

• JJeklowoRanga 16

Poziom 53

Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego jakie rzeczy sie w warsztacie wykonuje - czy jest to wlasna działalność czy po prostu miejsce "majsterkowicza". Patrząc na swoim przykładzie to w warsztacie powinno znajdować się:

• spawarka,
                                                            • stol lub blat roboczy,
                                                            • szlifierka kątowa (najlepiej liczba mnoga 😂),
                                                            • wiertarka stolowa,
                                                            • przecinarka taśmowa,
                                                            • wkrętarka,
                                                            • ściski,
                                                            • kątowniki zwykle i magnetyczne,
                                                            • młotki,
                                                            • wkrętaki,
                                                            • zestaw kluczy,
                                                            • szafka narzędziowa,
                                                            • piecyk zimą 😂

To tak ogólnie, a i tak pewnie zapomniałem o połowie rzeczy 😁

• BoguslawRanga 33

Poziom 1031

Jeklowo najważniejsze wymieniłeś stół i piecyk na zimę

• JJeklowoRanga 16

Poziom 53

Boguslaw bez tych rzeczy ani rusz 😂