Spawarka, lutownica, stół mały, stół do montowania, spawania, ściski, rysiki, pisaki, wiertarka, wiertarka stołowa, imadła, wkrętarka, elektronarzędzia, punktaki, linijki, kątowniki, "bosz" ( fleks, diaks, czy jak kto nazywa ) giętarka, nożyce, frezarka, tokarka, polerka, kantownica, klucze oczkowe, nasadowe, skrzynka na narzędzia (by we wiadrach nie nosić
) młotki twarde, miękkie, o specialnych trzonkach i wiele wiele innych rzeczy których nikt nie wymieni, ale i tak się by przydały jakby były
Narzędzia warsztatowe - co warto mieć?
Mlody_spawacz skrzynka na narzędzia (by we wiadrach nie nosić
)
Święta prawda, to podstawa do ogarnięcia całej graciarni na montażu, chociaż po skończonej robocie można wszystko wrzucić "random" do bagażnika a następny dzień poświęcić na sprzątanie warsztatu po zleceniu i roznoszeniu gratów z bagażnika po montażu
Tak było póki nie kupiłem skrzynek
A tak bardziej poważnie, to nigdy nie kupisz wszystkiego na zapas. Pierwszego TIG'a (DC) kupiłem bo dostałem zlecenie na zabalustradowanie 4 piętrowego bloku w AISI304. Kupiłem spawarkę za ok. 1200zł, trenowałem 2 dni spawanie nierdzewki. Wykonałem zlecenie dzięki któremu zakup spawarki się zwrócił, ja zarobiłem i nauczyłem się spawać TIG'iem, powiedzmy...
Gdyby nie to zlecenie to pewnie do dziś odkładałbym na wypasionego TIG'a AC/DC.
Przy tym samym zleceniu kupiłem też szlifierkę taśmową/pilnik elektryczny (do dziś nie wiem jak to nazwać), bo szlifierką kątową nie było możliwości oszlifowania spawów.
Jak to mówią; "Potrzeba matką wynalazku"
raven nie sprzęt lecz technika a czasami moznjak na niektórych patrzę, to " więcej sprzętu niż talentu" kupują spawarki za dziesiątki tysięcy, z programami, itp, tysiące funkcji... A nie korzystają z żadnej prócz normalnego spawania
. Skrzynki muszą być, to świadczy o sobie, pracodawcy. Ktoś widzi, że idą porządni goście, czyści, sprzęt w walizkach (wiadomo, nie musi być w garniturze, walizka na każdy śrubokręt) a nie wiadra, uwaleni w błocie, bo chwile wcześniej montowali coś w polu
dobra organizacja to Łodzi, najpierw na czysto jechsc, później dopiero do błota
. Wiadomo, że nigdy nie kupisz od razu wszystkiego, pieniądze i doświadczenie. No i z czasem i tak braknie, bo są różne rzeczy
Pozdrawiam
Mlody_spawacz zgadzam się w 100%. Najbardziej na YT denerwują mnie goście mówiący jak coś zrobić idealnie, bo stoją na tle ściany zbudowanej z Systainerów Festool, Mafell, Hilti czy Milwaukee, nie poparci żadną wiedzą praktyczną a jedynie liżący du@@ producentom tych narzędzi. Odkąd zacząłem robić Lofty na wysoki połysk+lakierowany MDF to też przeszedłem na Rotex'a z Festool'a za ponad 2tys. ale się tym nie chwalę, działa świetnie- owszem, ale wcześniej miałem Graphite za 130zł i też działał świetnie. Narzędzia są dla ludzi a nie ludzie dla narzędzi.
raven jedni żyją tylko i wyłącznie z reklamy, a drudzy reklamują tym, że pracują narzędziami danej firmy
Mlody_spawacz dokladnie
raven Odkąd zacząłem robić Lofty na wysoki połysk+lakierowany MDF to też przeszedłem na Rotex'a z Festool'a za ponad 2tys. ale się tym nie chwalę, działa świetnie- owszem, ale wcześniej miałem Graphite za 130zł i też działał świetnie.
Przepraszam z góry Koledzy ale muszę się wyżalić. Komu jak nie Wam. Otóż musiałem dokupić kolejnego Festool'a bo Rotexowi zaczęło być bardzo smutno.
Dokupiłem mu do towarzystwa...
Może coś między nimi zaiskrzy i będą się mnożyć na przyszłość...
Ja od zawsze i do dziś kocham i uwielbiam Japońską myśl techniczną typu Makita, Hitachi, DMG Mori Seiki , za stary już jestem żeby przestawić się na niebieskie BOSCH'e i innee czerwone Millwaukee. To jest dla młodych, niech się uczą na błędach...
Ważne aby mieć dobre wiertła
- Edytowany
Wszystko zależy czy chcesz mieć wszystko ładne nowe kolorowe niekoniecznie konkretne czy chcesz sprzęt który jest używany lub z leżaków magazynowych starszy a wytrzymalszy. I najważniejsza kwestia czy chcesz mechanikowac czy tylko ślusarstwo.
Ja np kupiłem zestaw kluczy nasadki jakiś najtańszy i już drugi raz bym tego błędu nie popełnił. Polecam na początek jakiś zestaw bahco, King tony lub honiton, imbusy jonnesway. Wiadomo firmy nie są jakieś najtańsze ale też nie najdroższe. Np wg mnie lepiej mieć na początek więcej ścisków tańszej firmy niż 1 a konkretniej bo co zrobisz 1 ??. Z czasem się zniszczą to dokupisz lepsze. Często są na znanych portalach ogłoszeniowych sprowadzane. Co do np. imadła odwiedź jakąś giełdę lub poszukaj w sieci, lepsze jakieś ze starej produkcji niz.nowe tanie z gównolitu. Z elektronarzędzi zależy jaki masz budżet czy wolisz też wszystko nowe czy jakas używka moze być. Mam różne elktro sprzęty kilkanaście od maikty, Milwaukee, Metabo, dewalta, Boscha MSW. Z wszystkich co mam połowę kupiłem nowe a połowę używane lub prawie nowe i każdy pracuje do dziś, wiadomo jak dbasz tak masz.
Dziękuje wszystkim za pomoc i tak dużo odpowiedzi
Jeśli będziecie mieli jakieś pytania o pomoc w doborze narzędzi lub pytania techniczne nie tylko związane z firmą Bessey służę pomocą
Jestem odpowiedzialny na terenie 1/4 Polski za marki: Alpen, Bessey, Knipex, Scangrip, Wera, Rennsteig.
Nie mogę robić ofert cenowych, mogę pomóc dobrać odpowiednie narzędzie do waszych potrzeb i wskazać odpowiedniego dystrybutora
Ja zawsze najpierw sprawdzam, czy to czego szukam nie występuje z leżaków magazynowych - stare narzędzie dobrych firm bez porównania lepsze od marketowych. Na pewno są wyjątki, ale czasem warto spojrzeć, niż kupować dwa razy