Ukasz oczywi艣cie diax to podstawa jaka艣 wiertarko wkr臋tarka 艣rubokr臋ty poziomica k膮towniki miarki

• CyprianRanga 21

Poziom 127

suszi8512 zestaw kluczy nasadowych

Spawarka, lutownica, st贸艂 ma艂y, st贸艂 do montowania, spawania, 艣ciski, rysiki, pisaki, wiertarka, wiertarka sto艂owa, imad艂a, wkr臋tarka, elektronarz臋dzia, punktaki, linijki, k膮towniki, "bosz" ( fleks, diaks, czy jak kto nazywa 馃槢) gi臋tarka, no偶yce, frezarka, tokarka, polerka, kantownica, klucze oczkowe, nasadowe, skrzynka na narz臋dzia (by we wiadrach nie nosi膰 馃槂) m艂otki twarde, mi臋kkie, o specialnych trzonkach i wiele wiele innych rzeczy kt贸rych nikt nie wymieni, ale i tak si臋 by przyda艂y jakby by艂y 馃槂

• RravenRanga 10

Poziom 20

Mlody_spawacz skrzynka na narz臋dzia (by we wiadrach nie nosi膰 馃槂)

艢wi臋ta prawda, to podstawa do ogarni臋cia ca艂ej graciarni na monta偶u馃槂, chocia偶 po sko艅czonej robocie mo偶na wszystko wrzuci膰 "random" do baga偶nika a nast臋pny dzie艅 po艣wi臋ci膰 na sprz膮tanie warsztatu po zleceniu i roznoszeniu grat贸w z baga偶nika po monta偶u馃槂
            Tak by艂o p贸ki nie kupi艂em skrzynek馃槑
            A tak bardziej powa偶nie, to nigdy nie kupisz wszystkiego na zapas. Pierwszego TIG'a (DC) kupi艂em bo dosta艂em zlecenie na zabalustradowanie 4 pi臋trowego bloku w AISI304. Kupi艂em spawark臋 za ok. 1200z艂, trenowa艂em 2 dni spawanie nierdzewki. Wykona艂em zlecenie dzi臋ki kt贸remu zakup spawarki si臋 zwr贸ci艂, ja zarobi艂em i nauczy艂em si臋 spawa膰 TIG'iem, powiedzmy...馃槣
            Gdyby nie to zlecenie to pewnie do dzi艣 odk艂ada艂bym na wypasionego TIG'a AC/DC.
            Przy tym samym zleceniu kupi艂em te偶 szlifierk臋 ta艣mow膮/pilnik elektryczny (do dzi艣 nie wiem jak to nazwa膰), bo szlifierk膮 k膮tow膮 nie by艂o mo偶liwo艣ci oszlifowania spaw贸w.
            Jak to m贸wi膮; "Potrzeba matk膮 wynalazku"

raven nie sprz臋t lecz technika 馃檪 a czasami moznjak na niekt贸rych patrz臋, to " wi臋cej sprz臋tu ni偶 talentu" kupuj膮 spawarki za dziesi膮tki tysi臋cy, z programami, itp, tysi膮ce funkcji... A nie korzystaj膮 z 偶adnej pr贸cz normalnego spawania 馃檪. Skrzynki musz膮 by膰, to 艣wiadczy o sobie, pracodawcy. Kto艣 widzi, 偶e id膮 porz膮dni go艣cie, czy艣ci, sprz臋t w walizkach (wiadomo, nie musi by膰 w garniturze, walizka na ka偶dy 艣rubokr臋t) a nie wiadra, uwaleni w b艂ocie, bo chwile wcze艣niej montowali co艣 w polu 馃槢 dobra organizacja to 艁odzi, najpierw na czysto jechsc, p贸藕niej dopiero do b艂ota 馃槂. Wiadomo, 偶e nigdy nie kupisz od razu wszystkiego, pieni膮dze i do艣wiadczenie. No i z czasem i tak braknie, bo s膮 r贸偶ne rzeczy 馃檪

Pozdrawiam

• RravenRanga 10

Poziom 20

Mlody_spawacz zgadzam si臋 w 100%. Najbardziej na YT denerwuj膮 mnie go艣cie m贸wi膮cy jak co艣 zrobi膰 idealnie, bo stoj膮 na tle 艣ciany zbudowanej z Systainer贸w Festool, Mafell, Hilti czy Milwaukee, nie poparci 偶adn膮 wiedz膮 praktyczn膮 a jedynie li偶膮cy du@@ producentom tych narz臋dzi. Odk膮d zacz膮艂em robi膰 Lofty na wysoki po艂ysk+lakierowany MDF to te偶 przeszed艂em na Rotex'a z Festool'a za ponad 2tys. ale si臋 tym nie chwal臋, dzia艂a 艣wietnie- owszem, ale wcze艣niej mia艂em Graphite za 130z艂 i te偶 dzia艂a艂 艣wietnie. Narz臋dzia s膮 dla ludzi a nie ludzie dla narz臋dzi.

raven jedni 偶yj膮 tylko i wy艂膮cznie z reklamy, a drudzy reklamuj膮 tym, 偶e pracuj膮 narz臋dziami danej firmy 馃檪

Mlody_spawacz dokladnie

13 dni p贸藕niej
                    • RravenRanga 10

Poziom 20

raven Odk膮d zacz膮艂em robi膰 Lofty na wysoki po艂ysk+lakierowany MDF to te偶 przeszed艂em na Rotex'a z Festool'a za ponad 2tys. ale si臋 tym nie chwal臋, dzia艂a 艣wietnie- owszem, ale wcze艣niej mia艂em Graphite za 130z艂 i te偶 dzia艂a艂 艣wietnie.

Przepraszam z g贸ry Koledzy ale musz臋 si臋 wy偶ali膰. Komu jak nie Wam. Ot贸偶 musia艂em dokupi膰 kolejnego Festool'a bo Rotexowi zacz臋艂o by膰 bardzo smutno.

Dokupi艂em mu do towarzystwa...

Mo偶e co艣 mi臋dzy nimi zaiskrzy i b臋d膮 si臋 mno偶y膰 na przysz艂o艣膰...馃槂

• WeldproRanga 5

Poziom 1

raven mam du偶o sprz臋tu festool w pracy. Moim zdaniem robi膮 najlepsze wkr臋tarki 馃檪 jak raz zacznie si臋 prace tymi narz臋dziami to ci臋偶ko si臋 przestawi膰 na inne 馃槈

• RravenRanga 10

Poziom 20

Weldpro raven mam du偶o sprz臋tu festool w pracy. Moim zdaniem robi膮 najlepsze wkr臋tarki 馃檪 jak raz zacznie si臋 prace tymi narz臋dziami to ci臋偶ko si臋 przestawi膰 na inne

Ja od zawsze i do dzi艣 kocham i uwielbiam Japo艅sk膮 my艣l techniczn膮 typu Makita, Hitachi, DMG Mori Seiki , za stary ju偶 jestem 偶eby przestawi膰 si臋 na niebieskie BOSCH'e i innee czerwone Millwaukee. To jest dla m艂odych, niech si臋 ucz膮 na b艂臋dach...

• Stal-FunRanga 36

Poziom 1078

raven Mam dwie k膮towki Makity i jedn膮 Hitachi. Jestem zadowolony z nich bardzo

• TTymekRanga 14

Poziom 46

Ukasz je艣li chodzi o klucze p艂askie to kup sobie z bass Polska 120z艂 a ta cene s膮 zajebiste.

• Ukasz odpowiedzia艂 na to.
                                        • CyprianRanga 21

Poziom 127

Wa偶ne aby mie膰 dobre wiert艂a 馃槢

• UkaszRanga 7

Poziom 6

Tymek dzi臋ki, na pewno sprawdz臋馃憣

• CyprianRanga 21

Poziom 127

Ukasz kup sobie gwintowniki, polecam Fanara do tego zestaw wierte艂 i trzymaj w jednym miejscu. Wiert艂a do codziennego u偶ytku trzymaj w innym miejscu. To zaoszcz臋dzi Ci bluzg贸w typu "gdzie do uja jest 6.8?!" 馃榿

• CyprianRanga 21

Poziom 127

Ukasz ja osobi艣cie mam podzielone
                                                    Wietrla na codzie艅 do otwor贸w
                                                    Wietrla pod gwintowniki z gwintownikami
                                                    Wiert艂a pod nitonakretki

• Dzochar91Ranga 31

Poziom 761
                                                        • Edytowany

Wszystko zale偶y czy chcesz mie膰 wszystko 艂adne nowe kolorowe niekoniecznie konkretne czy chcesz sprz臋t kt贸ry jest u偶ywany lub z le偶ak贸w magazynowych starszy a wytrzymalszy. I najwa偶niejsza kwestia czy chcesz mechanikowac czy tylko 艣lusarstwo.
                                                        Ja np kupi艂em zestaw kluczy nasadki jaki艣 najta艅szy i ju偶 drugi raz bym tego b艂臋du nie pope艂ni艂. Polecam na pocz膮tek jaki艣 zestaw bahco, King tony lub honiton, imbusy jonnesway. Wiadomo firmy nie s膮 jakie艣 najta艅sze ale te偶 nie najdro偶sze. Np wg mnie lepiej mie膰 na pocz膮tek wi臋cej 艣cisk贸w ta艅szej firmy ni偶 1 a konkretniej bo co zrobisz 1 ??. Z czasem si臋 zniszcz膮 to dokupisz lepsze. Cz臋sto s膮 na znanych portalach og艂oszeniowych sprowadzane. Co do np. imad艂a odwied藕 jak膮艣 gie艂d臋 lub poszukaj w sieci, lepsze jakie艣 ze starej produkcji niz.nowe tanie z g贸wnolitu. Z elektronarz臋dzi zale偶y jaki masz bud偶et czy wolisz te偶 wszystko nowe czy jakas u偶ywka moze by膰. Mam r贸偶ne elktro sprz臋ty kilkana艣cie od maikty, Milwaukee, Metabo, dewalta, Boscha MSW. Z wszystkich co mam po艂ow臋 kupi艂em nowe a po艂ow臋 u偶ywane lub prawie nowe i ka偶dy pracuje do dzi艣, wiadomo jak dbasz tak masz.

8 dni p贸藕niej
                                                        • MarekRanga 12

Poziom 23

Dzochar91 Wszystko zale偶y czy chcesz mie膰 wszystko 艂adne nowe kolorowe niekoniecznie konkretne czy chcesz sprz臋t kt贸ry jest u偶ywany lub z le偶ak贸w magazynowych starszy a wytrzymalszy.

dok艂adnie tak jak kolega m贸wi, najpierw trzeba sobie odpowiedzie膰 na to pytanie 馃槈

• UkaszRanga 7

Poziom 6

Dzi臋kuje wszystkim za pomoc i tak du偶o odpowiedzi馃檪