• MMowadRanga 5

Poziom 2

Ile by się nie miało sprzętu to ZAWSZE się dochodzi do takiego momentu, że czegoś brakuje 🙂

14 dni później
      • RMRiderRanga 6

Poziom 2

Taka prawda, że zależy co będziesz chciał robić w tym warsztacie. Oczywiście najlepiej mieć tak doposażony, żeby w razie potrzeby nie trzeba było czegoś szukać na szybko po sklepach/internecie lub pożyczać z wypożyczalni lub od sąsiada 😆
        I tak jak wspominał Dzochar91 jest też kwestia czy sprzęt chcesz nowy czy używany. Ja z własnego doświadczenia wiem, że na sprzęcie warsztatowym nie ma co oszczędzać, jednak płaci się za tą jakość aby była jak najlepsza, a nie żeby się później irytować podczas pracy. Ja przykładowo zakupiłem jakiś czas temu tani zestaw kluczy płaskich firmy "BEST" bo sobie myślałem, że w sumie to nie będzie takiej wielkiej różnicy, ale powiem Ci, że jest różnica w wykonaniu, które pozostawia wiele do życzenia i podczas pracy, że takie klucze naddają się bardziej do naprawy roweru a niżeli do jakichś większych wymagających prac. Ja w sumie użyłem tych kluczy kilkanaście razy a ten najbardziej używany potrafił się lekko obrobić, że teraz na wcisk go trzeba wpychać na nakrętkę co bardzo irytuje podczas pracy. Oczywiście, też zależy wszystko od budżetu ale myślę, że lepiej już kupić np. coś używanego (oczywiście w dobrym stanie) lepszej jakości niż nowe narzędzia z marketu.

• MMichauRanga 5

Poziom 1

raven Pierwszego TIG'a (DC) kupiłem bo dostałem zlecenie na zabalustradowanie 4 piętrowego bloku w AISI304. Kupiłem spawarkę za ok. 1200zł, trenowałem 2 dni spawanie nierdzewki. Wykonałem zlecenie dzięki któremu zakup spawarki się zwrócił, ja zarobiłem i nauczyłem się spawać TIG'iem, powiedzmy...😜

Fajna historia! Choc trzeba przyznać ze odważnie, mozna powiedziec skoczyłes na gleboka wode

• raven odpowiedział na to.
              • KKubonKingRanga 6

Poziom 2
                • Edytowany

Zależy co chcesz robić w tym warsztacie, ale jeśli chodzi Ci o jakiś uniwersalne narzędzia, które prędzej czy później zawsze się przydadzą przy domu czy samochodzie to pewnie:

• wkrętarka + zestaw wierteł + zestaw bitów,
                • imadło i stół/jakiś blat roboczy,
                • szlifierka kątowa,
                • zestaw kluczy płaskich, nasadowych
                • zestaw kluczy imbusowych,
                • kombinerki,
                • młotek (a najlepiej ze 2 - jakiś bardzo mały do precyzyjniejszych prac i drugi cięższy),
                • zestaw śrubokrętów,
                • lutownica + cyna + topnik,
                • pistolet do kleju na gorąco,
                • trytytki, taśma typu "duct tape" (taka wzmacniana włóknem),
                • nożyczki,
                • nóż,
                • metr (może nawet suwmiarka),
                • zestaw śrub i nakrętek róznych rozmiarów też by Ci się mógł przydać 😃

Rzecz, której często mi brakowało przy pracach w już całkiem dobrze wyposażonym warsztacie to szlifierka taśmowa. Naprawdę użyteczna bestia 😉

• RravenRanga 10

Poziom 20

Michau Fajna historia! Choc trzeba przyznać ze odważnie, mozna powiedziec skoczyłes na gleboka wode

Bez ryzyka nie ma zabawy🤣

rok później

Kurde jak miło poczytać treści ludzi doświadczonych! Podziwiam 🤩

• Stal-FunRanga 36

Poziom 1080

AkamanoxD 👍👍👍

• BoguslawRanga 33

Poziom 1032

Stal-Fun nasza drużyna się stara kolego.

• JJeklowoRanga 16

Poziom 53

Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego jakie rzeczy sie w warsztacie wykonuje - czy jest to wlasna działalność czy po prostu miejsce "majsterkowicza". Patrząc na swoim przykładzie to w warsztacie powinno znajdować się:

• spawarka,
                                    • stol lub blat roboczy,
                                    • szlifierka kątowa (najlepiej liczba mnoga 😂),
                                    • wiertarka stolowa,
                                    • przecinarka taśmowa,
                                    • wkrętarka,
                                    • ściski,
                                    • kątowniki zwykle i magnetyczne,
                                    • młotki,
                                    • wkrętaki,
                                    • zestaw kluczy,
                                    • szafka narzędziowa,
                                    • piecyk zimą 😂

To tak ogólnie, a i tak pewnie zapomniałem o połowie rzeczy 😁

• BoguslawRanga 33

Poziom 1032

Jeklowo najważniejsze wymieniłeś stół i piecyk na zimę

• JJeklowoRanga 16

Poziom 53

Boguslaw bez tych rzeczy ani rusz 😂

Jeklowo idealnie opisane!

17 dni później
                                              • ZU-MetRanga 31

Poziom 1296

Nie widziałem ale ja bardzo często używam suwmiarki do trasowania i polecam jeśli ktoś nie ma.

• BoguslawRanga 33

Poziom 1032

ZU-Met też używam często i do trasowania używam też białej kredy szkolnej i rysika metalowego i jeszcze biały marker.

• Stal-FunRanga 36

Poziom 1080

ZU-Met Mam dwie każda inna

• ZU-MetRanga 31

Poziom 1296

Stal-Fun ja mam jedną z rysikiem z weglika z roleczką. Jeszcze by się jakiś wysokościomierz przydał ale czekam na jakąś fajną okazję z zapasów z dawnych lat.

• Stal-FunRanga 36

Poziom 1080

ZU-Met Wysokościomierz fajna sprawa ale niestety sporo kosztuje

• TTangoRanga 11

Poziom 16

Mi się udało kupić dwa za 50zl zamknięcie zakładu

• Stal-FunRanga 36

Poziom 1080

Tango Nie chcesz odsprzedać dam 100 zł 🙂