ZU-Met tu i tak mało jest
Boguslaw no fakt ale sporo elementów których nawet nazwy nie znam 😁
Dziś w pracy jeszcze takie akcje gołe szyny prądowe tylko 400V jak nigdy rękawic nie używam dziś poczułem respekt i ubrałem 😀
Boguslaw jak saper bałeś się że się tylko raz pomylisz 😁
ZU-Met wiesz to nie to tylko jakaś tam izolacja żeby od razu cie nie trzeplo, te szyny powinny być zrobione inaczej, gołe mogą być "N" i "PE" te dwie górne te poniżej prądowe powinny być zamaskowane nawet tworzywem
Boguslaw w takim razie kto coś takiego zrobił i dopuścił do użytku ? Już nie chodzi że źle ale może wejść tam mysz zrobić zwarcie i się zapalić
ZU-Met tak jak mówisz 👍
Ile według was potrzeba m2 na spawalnię? Czyli na warsztacie stoi stół, piła, szlifierka, wiartarka, w przyszłości tokarka. I inne pierdoly. Ile potrzeba jest m2 do w miarę wygodnego funkcjonowania?
Connor ile byś nie mial po roku będzie za ciasno😁 ważne żebys miał szerokość powyżej 6m żeby obrócił profil w środku no długość też by była fajnie przynajmniej z 10m żeby przed pila mieć 6m.
Connor wszystko w jednym pomieszczeniu to zły pomysł, Wg mnie spawalnia w zależności czy myślisz robić sam czy z jakimś pracownikiem to tak od 50m2 pasuje + pomieszczenia na wiertarki tokarkę jakiś kompre
ZU-Met 10 m tez malo. Wiem bo w poprzedniej firmie tyle bylo. 12 -13m jest wystarczające. Stawiasz piłe ba srodku i jeszcze masz trochę luzu
Dzochar91 i tu ma Pan rację plus lakiernia ewentualnie
Dzochar91 spawalnie też trzeba rozdzielić jeśli robisz nierdzewne i czarne . Tokarkę można rozdzielić ale wiertarkę to koniecznie na spawalni. Ja np nie wyobrażam sobie iść do innego pomieszczenia wiercić pod ocynk np.
Boguslaw jak by jeszcze lakiernia to i piaskarnia . Nie opłaca się malować ręcznie jeśli robisz nowe rzeczy bo wychodzi cenowo podobnie.
ZU-Met bo robisz sam, ja sobie nie wyobrażam wiercić a ktoś mi napierdziela szlifierka po plecach lub błyska mig. Ja może nie mam osobnego całkiem pomieszczenia tylko tak otwarte w połowie i wiertaki mam za mała ścianka właśnie po to Ale docelowo i tak myślę oddzielić pomieszczenia ścianka paskowa
Nieważne gdzie i o której przerwa musi być na kawusie 🤣
Boguslaw ja dziś świętuje bo u mnie odpust😁
Stal-Fun mi chodzi o takie minimum przed pila 6 za pila 4
ZU-Met Spoko
Dzochar91 no sam ale mimo wszystko wiertarka do dla mnie narzędzie pierwszej potrzeby tak samo jak piła. Wcześniej jak pracowało nas 4 w jednym miejscu wiertarka było też na spawalni i nikomu nie przeszkadzalo
ZU-Met ja nie mowie żeby chodzić do niej 100 m przez wąski korytarz ale pomieszanie obok