• KkazekRanga 6

Poziom 4

Cześć wpadłem na taki pomysł po ostatnim wsparciu od uzytkowników forum za które bardzo dziękuje 🙂
    Myśle o zrobieniu takiej serii pytań laika na które odpowiedzą bardziej doświadczeni. Sam jestem początkujacy i czesto mam pytania ktore może wydaja sie oczywiste a dla mnie wcale takie nie są
    co myślicie? bo dzieki temu inni mieliby też odpowiedzi na pytania 🙂🙂

kazek Myślę, że Twój pomysł jest bardzo dobry 🙂 Tak jak już kiedyś Ci pisałem - nie obawiaj się pytać, a tak jak mówisz, odpowiedzi na Twoje pytania mogą przydać się innym 😉

• KkodanRanga 7

Poziom 3

kazek dobry pomysł a pewnie z niektórych odpowiedzi skorzystają nie tylko początkujący 👌

kazek Kolego pytaj nie wstydź się każdy kiedyś byl początkującym. Właśnie po to jest forum zeby zadawać pytania dzielic się projektami i wnioskami z innymi 🙂

kazek bardzo dobry pomysł🙂

• KkazekRanga 6

Poziom 4

Dziękuje za miłe przyjecie mojego pomysłu 🙂

kazek 🙂👍👍

• RravenRanga 10

Poziom 20

Inicjatywa fajna ale pomyśl jak miało by to wyglądać.
                      Po zadaniu 200 takich pytań dział tematycznie o wszystkim i o niczym, straszny rozgardiasz.
                      Proponuję się nie stresować i zadawać pytania w odpowiednich działach tematycznych adekwatnych do tematu.
                      Osobiście twierdzę że nie ma czegoś takiego jak "Pytania Laików", sam siedzę w tym biznesie
                      od ponad sześciu lata a wczoraj zadałem pytanie o montaż szkła, bo nigdy tego nie robiłem.
                      W jakim dziale umieścił byś moje pytanie?

raven dokładnie tak też sobie pomyślałem, w jednym wątku to się straszny młyn zrobi, potem ani tego znaleźć ani nic, ktoś zapyta znowu o to samo, załóżmy, że będę kojarzył, że temat był już podjęty, ale co podlinkuje wątek w którym jest jeszcze 100 innych tematów

normalnie chyba lepiej, mam pytanie to zakładam wątek 🙂

• RravenRanga 10

Poziom 20

PiotrekZawodny Kiedyś w jednym z tematów nawiązywałem do "Forum CNC", nieocenionej skarbnicy wiedzy w polskojęzycznym internecie. Właśnie tam dawno temu zaistniała sytuacja o której mowa w tym temacie. Otóż jest tam... ,to statystyka na ten moment: "Liczba działów: 17 - Liczba kategorii w działach: 104 - Liczba postów: 625 166 - Liczba tematów: 65 705 - Liczba użytkowników: 76 579 - Ostatnio zarejestrowany użytkownik: rafał.gałązka - Suma obrazów 5 112". Co doprowadziło do tego że już prawie nikt nie przeszukuje forum tylko z automatu zakłada nowy temat, jeśli w odpowiednim dziale to jeszcze pół biedy. Moderatorzy starają się usuwać, przypinać, łączyć, dodawać i zmieniać tematy wątków, ale prawda jest taka że już nad tym nie panują. Wynika to jedynie z lenistwa użytkowników, ich liczby i tych samych tematów które bezmyślnie powielają zamiast założyć konkretny nowy, lub odnaleźć się w już istniejącym. Nie dziwię się moderatorom- to jest nie do ogarnięcia.
                            Nie chciał bym, i uwierzcie mi że Wy też tego nie chcecie aby z tego forum zrobił się taki sam "bajzel" cudownej wiedzy.

• abuk odpowiedział na to.
                              • JJanekRanga 5

Poziom 2

Mysle że nie ma co oddzielać pytań od poczatkujacych i pytań od zaawansowanych. Wazne chyba żeby było podzielone na tematy tu technika, tu narzedzia, tu projekty itd

5 dni później
                                  • AabukRanga 6

Poziom 3

Myślę, że jeśli będziesz po prostu dodawać posty z pytaniami to w zupełności wystarczy - ważne tylko żeby sprawdzać czy ktoś już o to nie pytał tak jak raven pisze

• MMowadRanga 5

Poziom 2

To bolączka wszystkich forów i grup facebookowych - powtarzające się pytania, na które wszyscy odpowiadają, że taki temat już był i żeby użyć wyszukiwarki, a wyszukiwarka pokazuje faktycznie setki określonych zapytań i w 95% odpowiedzi "to już było, użyj wyszukiwarki". Takie błędne koło.

Napisz odpowiedź...