Cześć wpadłem na taki pomysł po ostatnim wsparciu od uzytkowników forum za które bardzo dziękuje
Myśle o zrobieniu takiej serii pytań laika na które odpowiedzą bardziej doświadczeni. Sam jestem początkujacy i czesto mam pytania ktore może wydaja sie oczywiste a dla mnie wcale takie nie są
co myślicie? bo dzieki temu inni mieliby też odpowiedzi na pytania
Pytania od początkujących co myślicie?
kazek bardzo dobry pomysł
Dziękuje za miłe przyjecie mojego pomysłu
Inicjatywa fajna ale pomyśl jak miało by to wyglądać.
Po zadaniu 200 takich pytań dział tematycznie o wszystkim i o niczym, straszny rozgardiasz.
Proponuję się nie stresować i zadawać pytania w odpowiednich działach tematycznych adekwatnych do tematu.
Osobiście twierdzę że nie ma czegoś takiego jak "Pytania Laików", sam siedzę w tym biznesie
od ponad sześciu lata a wczoraj zadałem pytanie o montaż szkła, bo nigdy tego nie robiłem.
W jakim dziale umieścił byś moje pytanie?
raven dokładnie tak też sobie pomyślałem, w jednym wątku to się straszny młyn zrobi, potem ani tego znaleźć ani nic, ktoś zapyta znowu o to samo, załóżmy, że będę kojarzył, że temat był już podjęty, ale co podlinkuje wątek w którym jest jeszcze 100 innych tematów
normalnie chyba lepiej, mam pytanie to zakładam wątek
PiotrekZawodny Kiedyś w jednym z tematów nawiązywałem do "Forum CNC", nieocenionej skarbnicy wiedzy w polskojęzycznym internecie. Właśnie tam dawno temu zaistniała sytuacja o której mowa w tym temacie. Otóż jest tam... ,to statystyka na ten moment: "Liczba działów: 17 - Liczba kategorii w działach: 104 - Liczba postów: 625 166 - Liczba tematów: 65 705 - Liczba użytkowników: 76 579 - Ostatnio zarejestrowany użytkownik: rafał.gałązka - Suma obrazów 5 112". Co doprowadziło do tego że już prawie nikt nie przeszukuje forum tylko z automatu zakłada nowy temat, jeśli w odpowiednim dziale to jeszcze pół biedy. Moderatorzy starają się usuwać, przypinać, łączyć, dodawać i zmieniać tematy wątków, ale prawda jest taka że już nad tym nie panują. Wynika to jedynie z lenistwa użytkowników, ich liczby i tych samych tematów które bezmyślnie powielają zamiast założyć konkretny nowy, lub odnaleźć się w już istniejącym. Nie dziwię się moderatorom- to jest nie do ogarnięcia.
Nie chciał bym, i uwierzcie mi że Wy też tego nie chcecie aby z tego forum zrobił się taki sam "bajzel" cudownej wiedzy.
Mysle że nie ma co oddzielać pytań od poczatkujacych i pytań od zaawansowanych. Wazne chyba żeby było podzielone na tematy tu technika, tu narzedzia, tu projekty itd
To bolączka wszystkich forów i grup facebookowych - powtarzające się pytania, na które wszyscy odpowiadają, że taki temat już był i żeby użyć wyszukiwarki, a wyszukiwarka pokazuje faktycznie setki określonych zapytań i w 95% odpowiedzi "to już było, użyj wyszukiwarki". Takie błędne koło.