• UkaszRanga 7

Poziom 6

Jestem w trakcie wyposażania swojego malego warsztatu💪 w jakie narzędzia warto zainwestować? co jest waszym must have?😁 Na początek chcę miec zestaw zwykłych płaskich kluczy, nasadowych z grzechotką, jakieś młotki, kombinerki, śrubokręty, wkrętarka itp 😁 macie coś konkretnego do polecenia?

• FanderRanga 9

Poziom 14

Ściski stolarskie i imadło. Moim zdaniem podstawa.

• UkaszRanga 7

Poziom 6

Fander Dzięki👌 a polecasz z jakiejś konkretnej firmy?

• FanderRanga 9

Poziom 14

Ukasz trochę za mało jeszcze przepracowałem. Kupiłem kilka stalco na początek i jestem zadowolony. Cena niska, a robią to co powinny. Niedługo dostanę 2 pihera, a z tego co piszą ludziez to wyższy poziom narzędziowy. A z imadeł to mam jakieś małe stare które pamięta bitwę pod Grunwaldem i cały czas się rozglądam za jakimś większym, też starym.

Fander też się rozgladalem kupiłem irwin rekord 100 mm rok na nim przewisialem trochę dołożyłem i kupiłem schlegel emf 150 lepszego nie potrzebuje
                Szlifierka taśmowa bądź stolowa jest przydatna

• FanderRanga 9

Poziom 14

suszi8512 też mam teraz jąkąś 100, ale już nie raz musiałem kombinować, żeby coś większego utrzymać do przyszkifowania czy nawiercenia,a na razie brak szlifierki stołowej i wiertarki, więc trzeba coś uniwersalnego.

Ukasz oczywiście diax to podstawa jakaś wiertarko wkrętarka śrubokręty poziomica kątowniki miarki

• CyprianRanga 21

Poziom 127

suszi8512 zestaw kluczy nasadowych

Spawarka, lutownica, stół mały, stół do montowania, spawania, ściski, rysiki, pisaki, wiertarka, wiertarka stołowa, imadła, wkrętarka, elektronarzędzia, punktaki, linijki, kątowniki, "bosz" ( fleks, diaks, czy jak kto nazywa 😛) giętarka, nożyce, frezarka, tokarka, polerka, kantownica, klucze oczkowe, nasadowe, skrzynka na narzędzia (by we wiadrach nie nosić 😃) młotki twarde, miękkie, o specialnych trzonkach i wiele wiele innych rzeczy których nikt nie wymieni, ale i tak się by przydały jakby były 😃

• RravenRanga 10

Poziom 20

Mlody_spawacz skrzynka na narzędzia (by we wiadrach nie nosić 😃)

Święta prawda, to podstawa do ogarnięcia całej graciarni na montażu😃, chociaż po skończonej robocie można wszystko wrzucić "random" do bagażnika a następny dzień poświęcić na sprzątanie warsztatu po zleceniu i roznoszeniu gratów z bagażnika po montażu😃
                                Tak było póki nie kupiłem skrzynek😎
                                A tak bardziej poważnie, to nigdy nie kupisz wszystkiego na zapas. Pierwszego TIG'a (DC) kupiłem bo dostałem zlecenie na zabalustradowanie 4 piętrowego bloku w AISI304. Kupiłem spawarkę za ok. 1200zł, trenowałem 2 dni spawanie nierdzewki. Wykonałem zlecenie dzięki któremu zakup spawarki się zwrócił, ja zarobiłem i nauczyłem się spawać TIG'iem, powiedzmy...😜
                                Gdyby nie to zlecenie to pewnie do dziś odkładałbym na wypasionego TIG'a AC/DC.
                                Przy tym samym zleceniu kupiłem też szlifierkę taśmową/pilnik elektryczny (do dziś nie wiem jak to nazwać), bo szlifierką kątową nie było możliwości oszlifowania spawów.
                                Jak to mówią; "Potrzeba matką wynalazku"

raven nie sprzęt lecz technika 🙂 a czasami moznjak na niektórych patrzę, to " więcej sprzętu niż talentu" kupują spawarki za dziesiątki tysięcy, z programami, itp, tysiące funkcji... A nie korzystają z żadnej prócz normalnego spawania 🙂. Skrzynki muszą być, to świadczy o sobie, pracodawcy. Ktoś widzi, że idą porządni goście, czyści, sprzęt w walizkach (wiadomo, nie musi być w garniturze, walizka na każdy śrubokręt) a nie wiadra, uwaleni w błocie, bo chwile wcześniej montowali coś w polu 😛 dobra organizacja to Łodzi, najpierw na czysto jechsc, później dopiero do błota 😃. Wiadomo, że nigdy nie kupisz od razu wszystkiego, pieniądze i doświadczenie. No i z czasem i tak braknie, bo są różne rzeczy 🙂

Pozdrawiam

• RravenRanga 10

Poziom 20

Mlody_spawacz zgadzam się w 100%. Najbardziej na YT denerwują mnie goście mówiący jak coś zrobić idealnie, bo stoją na tle ściany zbudowanej z Systainerów Festool, Mafell, Hilti czy Milwaukee, nie poparci żadną wiedzą praktyczną a jedynie liżący du@@ producentom tych narzędzi. Odkąd zacząłem robić Lofty na wysoki połysk+lakierowany MDF to też przeszedłem na Rotex'a z Festool'a za ponad 2tys. ale się tym nie chwalę, działa świetnie- owszem, ale wcześniej miałem Graphite za 130zł i też działał świetnie. Narzędzia są dla ludzi a nie ludzie dla narzędzi.

raven jedni żyją tylko i wyłącznie z reklamy, a drudzy reklamują tym, że pracują narzędziami danej firmy 🙂

Mlody_spawacz dokladnie

13 dni później
                                        • RravenRanga 10

Poziom 20

raven Odkąd zacząłem robić Lofty na wysoki połysk+lakierowany MDF to też przeszedłem na Rotex'a z Festool'a za ponad 2tys. ale się tym nie chwalę, działa świetnie- owszem, ale wcześniej miałem Graphite za 130zł i też działał świetnie.

Przepraszam z góry Koledzy ale muszę się wyżalić. Komu jak nie Wam. Otóż musiałem dokupić kolejnego Festool'a bo Rotexowi zaczęło być bardzo smutno.

Dokupiłem mu do towarzystwa...

Może coś między nimi zaiskrzy i będą się mnożyć na przyszłość...😃

• WeldproRanga 5

Poziom 1

raven mam dużo sprzętu festool w pracy. Moim zdaniem robią najlepsze wkrętarki 🙂 jak raz zacznie się prace tymi narzędziami to ciężko się przestawić na inne 😉

• RravenRanga 10

Poziom 20

Weldpro raven mam dużo sprzętu festool w pracy. Moim zdaniem robią najlepsze wkrętarki 🙂 jak raz zacznie się prace tymi narzędziami to ciężko się przestawić na inne

Ja od zawsze i do dziś kocham i uwielbiam Japońską myśl techniczną typu Makita, Hitachi, DMG Mori Seiki , za stary już jestem żeby przestawić się na niebieskie BOSCH'e i innee czerwone Millwaukee. To jest dla młodych, niech się uczą na błędach...

• Stal-FunRanga 36

Poziom 1073

raven Mam dwie kątowki Makity i jedną Hitachi. Jestem zadowolony z nich bardzo

• TTymekRanga 14

Poziom 46

Ukasz jeśli chodzi o klucze płaskie to kup sobie z bass Polska 120zł a ta cene są zajebiste.

• Ukasz odpowiedział na to.
                                                            • CyprianRanga 21

Poziom 127

Ważne aby mieć dobre wiertła 😛