Schody odebrane z lakierni i dziś wstępnie zamontowane. Niestety brakło odpowiednich śrub. Jak na pierwsze schody jestem zadowolony, chociaż zabieg może być niezbyt wygodny, ponieważ ma jakieś 55cm szerokości wejścia.
Polo domek letniskowy??
Dzochar91 tak, mały drewniany domek. Przez to że wąski schody będą dość strome.
Ciąg dalszy budowy planera. Zamiast łożysk liniowych użyłem rolki na katownik i dodatkowo śruby do regulacji wysokości. Po pierwszych testach jestem zadowolony. W następnym etapie wypadałoby zrobić to jako osobne stanowisko, albo pomyśleć o jakichś osłonach, bo cały warsztat we wiórach.
Polo rozwiązanie zaczerpnięte prosto z prowadnic do bram przesuwnych w dawnych czasach ale widać sprawdza się 👍
Polo grunt że spełnia zadanie a skoro jest dobrze i tanio to nie warto przepłacać
Boguslaw fajna sprawa, bo rolka trzyma się się też na boki. No i przede wszystkim tanio😉 na moje amatorskie zabawy wystarczy.
Polo to teraz pora na żywice🙂
ZU-Met mam taki plan🙂 jedna praca za mną tzn mały stolik. Będę robić jeszcze jeden, ale zywuca bardziej na zasadzie uzupełnienia pęknięc. Musi się zrobić troche cieple bo w warsztacie za zimno, a w domu żona marudzi, że wszędzie żywica 😉 z drewnem jest jeszcze ten problem, że musi być suche, a nie znalazłem jeszcze żadnej suszarni w okolicy. Nie można być specjalistą od wszystkiego, ale fajnie jest moc zrobić coś od początku do końca. Tu moja wcześniejszą praca- taborety na taras zrobione z pieńka z olszyny (stąd wziął się pomysł na planer, bo te cięte były spalinowka i są nierówne)
Polo noo eleganckie. Dokładnie suszarnia podstawa bo nawet to co wydaje się suche moze mięs w sobie wilgoć i pięknie albo się skrzywi
Cześć. Wczoraj spawalem schody z profila ciętego na 45 stopni. Ustawiłem piłę, żeby było idealnie 45stopni. Przy każdym łączeniu profile schodzą się do środka ( mniej niż 45stopni. Jak sobie z tym radzicie? Starałem się punktowo łapać w kilku miejscach ale i tak po puszczeniu spoiny ściąga trochę.
Polo ja jak mam cos takiego to punktuje mocno z jednej strony i szlifuje żeby obrócić i druga spawam najpierw krawędź zewnętrzna a później od zewnątrz do środka a pachwin wcale nie ruszam i wychodzi przeważnie idealnie.
Polo fazowales krawędzie?
Polo Spawaj narozniki najpierw a później podolne na płasko. Narożników wewnetrznych nie spawaj wogole. Spoiny na płasko ciągnij od środka na zewnątrz narożnika
ZU-Met mam trochę kawałków jeszcze to przetestuję. Muszę jakąś technikę wypracować
Boguslaw tak delikatnie, bardziej gratowalem, żeby dobrze się schodziło
Stal-Fun nie dodałem, że spawam tigiem wszystko i obawiam się, że ty temperatury jest więcej niż przy migu, ale staram się na max 80A szybko lecieć
Polo To fakt temperatury więcej wprowadzasz. Mozesz jeszcze łukiem pulsacyjnym spawać
Polo też spawam tigiem i nie ma problemu
Hej, jak może być wypełniona taka brama? Robiliście coś takiego? Zwykła blacha obrobkowa chyba zbyt wiotka. No i jak to może wyglądać z drugiej strony?
Polo od x-cell brame widziałem to sa to plyty aluminium obstawiam ok 3mm od wewnątrz na sruby stożkowe w niewidocznych miejscach a z zewnątrz jakieś mocowania i w srodki ramy pewnie