suszi8512 koledze chyba chodziło o te prowadnice liniowe wzdłuż deski. One faktycznie dostaną w dupę przy braku odciągu.. może jeśli lubi warsztat sprzątać to przy frezarce lepiej zamontować pistolet do przedmuchiwania? Tanie rozwiązanie, blat roboczy czysty, prowadnice powinny być czyste, za to dookoła.. pył wszędzie. Chociaż patrząc na foto to i tak to wygląda teraz 😉
liteq nic im nie będzie łożyska są uszczelnione do hobbystycznej pracy dadzą radę. Mam styczność codziennie z łożyskami liniowymi różnego typu gdzie pracują w ciężkich warunkach i długo wytrzymują 😉
Dzochar91 pamiętaj że kolega mówił że już są z odzysku więc luz oraz braki w uszczelnieniu łożyska zapewne mają. Odciąg tylko poprawi 🙂 jak nie żywotność plannera to przynajmniej zaoszczędzić sprzątania.
Dzochar91 te moje mają luzy i uszczelnienie też juz są słabe. Po pierwszym frezowaniu już słuchać kulki i trudniej się przesuwa, daltego myślałem i czymś prostszym czyli jakichś rolkach.
suszi8512 czy takie prowadnice nadają się do pracy w pyle?
Polo a jak by zrobic jakieś miotełki zeby wstępnie oczyścić prowadnice trochę ?
Polo możesz spróbować ale nic wiecznie nie będzie pracować w pyle, zrób sobie przed nimi takie wstępne zgarniarki
Polo właśnie o takich myślałem tylko całkowitych. Jak będziesz to cyklicznie serwisował tzn przedmuchasz i przesmarujesz to powinno być ok. W ukosnica do drewna takie chodzą i nic się nie dzieje
Dzochar91 mówiłem o jakimś dodatkowym zgarniaczem pyłu 😉 może też zawsze dać odkurzacz do pyłu.
suszi8512 tylko boję się, że na pełnym, na rurce 20mm i 1000-1500mm dlugiej będzie się uginać. Na tym łożysku z wycięciem mógłbym wstawić rurkę oparta na czym no jakimś płaskowniki.
Polo są specjalne prowadnice pod te odkryte popatrz w grafice i na allegro gotowe zestawy
suszi8512 dokładnie jak suszi pisze, są specjalne prowadnice z podporami. Cnc do metalu na tym budują a tam większe obciążenia idą, żeby się miało wykrzywiać.
Schody odebrane z lakierni i dziś wstępnie zamontowane. Niestety brakło odpowiednich śrub. Jak na pierwsze schody jestem zadowolony, chociaż zabieg może być niezbyt wygodny, ponieważ ma jakieś 55cm szerokości wejścia.
Polo domek letniskowy??
Dzochar91 tak, mały drewniany domek. Przez to że wąski schody będą dość strome.
Ciąg dalszy budowy planera. Zamiast łożysk liniowych użyłem rolki na katownik i dodatkowo śruby do regulacji wysokości. Po pierwszych testach jestem zadowolony. W następnym etapie wypadałoby zrobić to jako osobne stanowisko, albo pomyśleć o jakichś osłonach, bo cały warsztat we wiórach.
Polo rozwiązanie zaczerpnięte prosto z prowadnic do bram przesuwnych w dawnych czasach ale widać sprawdza się 👍
Polo grunt że spełnia zadanie a skoro jest dobrze i tanio to nie warto przepłacać
Boguslaw fajna sprawa, bo rolka trzyma się się też na boki. No i przede wszystkim tanio😉 na moje amatorskie zabawy wystarczy.
Polo to teraz pora na żywice🙂
ZU-Met mam taki plan🙂 jedna praca za mną tzn mały stolik. Będę robić jeszcze jeden, ale zywuca bardziej na zasadzie uzupełnienia pęknięc. Musi się zrobić troche cieple bo w warsztacie za zimno, a w domu żona marudzi, że wszędzie żywica 😉 z drewnem jest jeszcze ten problem, że musi być suche, a nie znalazłem jeszcze żadnej suszarni w okolicy. Nie można być specjalistą od wszystkiego, ale fajnie jest moc zrobić coś od początku do końca. Tu moja wcześniejszą praca- taborety na taras zrobione z pieńka z olszyny (stąd wziął się pomysł na planer, bo te cięte były spalinowka i są nierówne)
Polo noo eleganckie. Dokładnie suszarnia podstawa bo nawet to co wydaje się suche moze mięs w sobie wilgoć i pięknie albo się skrzywi