Connor podepnę się pod pytanie
kazek Miałem ubrana maske 3M i przyłbice Spartusa. Filtry prostokątne. U mnie się nie udało
Osobiście spawam dość dużo ale nie zawodowo używam tylko przylbicy samosciemnialnej, tego typu maski używam owszem ale do lakierowania. Chyba za bardzo nie pomogłem.
Connor u mnie półmaska 7500 mieści się prawie na styk pod przyłbicą esab a50. Filtry okrągłe 2138
stamet Jutro będę miał dostęp do maski od 3m to będę już znał odpowiedź. Ale dzięki wielkie za informację
Connor spróbuj z okrągłymi 2138 nie są sztywne więc może się wpasują
A używacie jakichś rękawiczek do szlifowania, by uchronić ręce przed wchodzeniem opiłków? Bardzo często mi się to trafia, a ze zwykłych robi się sito.
Tymek Ja uzywam skórzanych rekawiczek
Tymek ja też skórzanych używam i w pracy i w domu Najlepsze to te z owczej czy koziej skóry My używamy tego typu
Stal-Fun a jakie konkretnie masz? Lubię coś co jest dopasowane do ręki a zarazem wygodne . Myślałem nad jakimiś monterskimi ale sam nie wiem a te wchodzenie opiłków już mnie drażni .
suszi8512 a nadają się coś one do spawania? Czy używacie ich tylko do szlifowania?
Tymek owszem nadają się do spawania ja używam ich przy tigu możesz wybrać jeszcze wersję długą z mankietem
Tymek Do spawania i szlifowania
suszi8512 , Stal-Fun mam długie z guido ale te są ok dzięki.
Niechce zakładać nowego tematu na dwa wpisy więc zadam pytanie tu: Nową butle 8L przeznaczoną do Mixu po opróżnieniu jej można uzupełnić CO2. Ale czy jak skończy się w tej butli CO2 (butla ta sama od mixu) to mozna uzupełnić mixem?
Connor butle różnią się zaworami i zupełnie inne ciśnienie jest w mixie a inne w co2, poza tym np. U nas nikt nie napełnia tylko wymieniają jak masz butle na mix to dostaniesz na wymianę mix jak masz po co2 to tylko co2 nikt nie zamieni Ci w tą stronę
Cześć dołączę się do dyskusji. Wspominaliście o rękawicach i okularach ochronnych - to dość oczywiste środki ochrony. Zastanawiam się jak radzicie sobie z innymi zagrożeniami np. pyłami które są wdychane ( zarówno powstałe w procesie spawania jak i szlifowania). Do tego drugi ciężki problem hałas - według rejestrów GUS wyjątkowo często występujący.
JakubSzewczyk szlifowanie to tylko maska, wyciag mam w planach, odnośnie hałasu to tylko nauszniki😀
Boguslaw moze dopłacić bo zwykle co2 jest tańsze. Ja tak swoja wymieniałem ze różnice musiałem dopłacić
Boguslaw ws wyciągu chętnie przedstawię opcje.
ZU-Met doplacales za legalizacje i inny zawor