Stoliczek spakowany. Fajrant
Darko no pełen szacun Piękne realizacje
suszi8512 Dziękuję ślicznie!
Darko to jakieś zamknięcie posiada
suszi8512 To jest zaspawane na amen 🙂
Darko a są tacy co to otwierają?
W czerwcu 2016r. z warsztatu wyszedł prototyp wielopiły dwuwałowej do specjalistycznego cięcia drewna do tartaku. Był pomysłodawca i ja jako inwestor. Maszynę praktycznie zaprojektował i wykonał pomysłodawca. Ja tylko wyłożyłem gotówkę. W sumie jakieś 20 tysięcy na wszystko. Jak wiadomo prototyp pochłania więcej gotówki niż któraś sztuka z kolei. Jak ktoś w temacie to wie że takie maszyny to kwota rzędu 100tysięcy za nową. Są tańsze ale badziewne. Posiadam rysunki. Część w głowie, byłem przy składaniu, wiem co i jak, gdzie. Na laserze wygrzebe napewno rysunki na wypalanie. Wiem gdzie pracuje machina do tej pory i można jechać i skopiować. Oczywiście udoskonalić. Zrobić projekt w cadzie. Na początku się zraziłem bo machina rok czasu się sprzedawała. Telefonów było sporo ale każdy wolał jednak kupić markową razem z serwisem. Jakby się ktoś trafił kto by pomógł zrobić drugie podejście tylko tym razem porządnie to chętnie wrócę do tematu bo myślę że będzie zapotrzebowanie.
Darko Czemu nie mógłbym się podjąć jeśli byś pomógł
Darko kocham prototypy... U mnie na blogu znajdziesz filmiki maszyny do przewiertów bezwykopowych.. Opatentowane.. Niby małe coś ale też zjadlo po 3 miesiące prac..
Darko W sumie jedyna przeszkoda w tej chwili jest kasa. Na fb oglaszal sie gosc co robi projekty w cadzie. Wystarczylo by poszukac i znalezc kogos kto ma pojecie. Mam tez numer do goscia co napiszę dtr. Numer do elektronika co podlaczal sterowanie. Mozna by cos ruszyc. Czytałem kiedys o normach na takie machiny. Wystarczy spelniac warunki i mozna samemu nadac tabliczke znamionowa. Nie potrzeba zadnych papierow na produkcje.
Darko Jeśli chodzi o tą maszynę - to nie do czegoś takiego zachęca właśnie GPPH? super pomysł i prototyp który działa, tylko dopracować szczegóły i szukać kolejnych klientów!
suszi8512 Ogólnie zamysł jest taki żeby tego nie otwierać. By stało jak najdłużej jako prezent, pamiątka na półce. Jak to ode mnie wychodzi to już nie mam informacji co się z tym dzieje. Ewentualnie dostaje zdjęcie i miłe słowa po imprezie.
Stal-Fun Jeszcze raz prosze 🙂Nie rozumiem🙂
Cyprian tutaj?
Darko CE itp musisz mieć, większość to po prostu naklejki "nie wsadzać łap bo wyjmiesz kość".. U nas to wystarczyło i to tylko na szczęście bo udało się ominąć, że to maszyna górnicza 😃
Cyprian No właśnie nie pamiętam bo to było 4 lata temu czy trzeba CE zrobić czy samemu można drukować jeśli spełnia wymogi. Wydaje mi się że nie potrzeba ale mogę się mylić. DTR- 150 zł strona. A CE jak trzeba płacić to pewnie z 60-80 tysi?
Byla pewna firma gdzie pierwszy raz byly fibry 3m. Tylko z oryginalną podkladka 3m do szlifierki. Bardzo irytowal mnie fakt ze czesto nakretka sie wycierala i fibra poteafila spierniczyc podczas szlifowania. W kolejnej firmie opatentowalem podkladke z lamelki. Przydatne? 🙂
Darko zacny pomysł 🙂
Darko też tak robiłem na kamieniu bądź lamelce w firmie której pracowałem wogole nie było podkładek ale fibry mieli trzebabylo sobie jakoś radzić 😉
Idzie jak szatan i jest bardziej elastyczna. Możliwe ze wycieranie sie nakretki bylo spowodowane moim brakiem umiejetnosci do poslugiwania się tym przyrzadem. Ale nie zaznalem spokoju dopóki nie wymyśliłem tego.