Moje pierwsze spotkanie z technologią CNC miało miejsce jeszcz w czasach technikum, kiedy zobaczyłem w akcji profesjonalną tokarkę cnc. Od razu poczułem, że chciałoby się kiedyś mieć taki automacik. Lata mijały a pieniędzy dalej brakowało na zakup takiej maszyny więc postanowiłem spróbować wykonać maszynę cnc na własną rękę . Po wielu godzinach poszukiwań, zbierania informacji i analizowania, postawiłem na budowę wypalarki plazmowej CNC opartej na polskim sterowaniu MyPlasm. Ploter plazmowy CNC to chyba najbardziej rozsądna inwestycja z rodziny maszyn CNC dla warsztatu spawalniczego 🙂.
MEWPW sam ogarnąłeś prąd czy miałeś kogoś???
MEWPW ładna, wszystko z głowy czy miałeś jakiś projekt. Ja się przymierzam też dvmo zrobienia. Jest spoko projekt na etsy właśnie takiej plazmy.
Doczekałem się akceptacji bloga 😛
MEWPW a to się coś tu akceptuje ?? Zakładasz bloga i masz bez żadnej akceptacji 😀
STALVAR Ja czekałem 7 dni na akceptację 🙂
STALVAR Wszystko wykonywane samodzielnie. Tak sam ogarnąłem.
ZU-Met Projekt jest mojego autorstwa na podstawie internetowych inspiracji. Trzymam kciuki aby Ci się udało, jak cos służę pomocą.
MEWPW Plan na przyszłość, ale dzięki 🙂
MEWPW możesz podać szacunkowe koszty takiego wynalazku, oczywiście w materiale 🙂
STALVAR zmieściłem się w 7 tysiącach brutto.
MEWPW spoko 🙂 jakie tam masz pole robocze ?
STALVAR pole robocze jest niestandardowe bo 1300x1800 🙂
MEWPW No faktycznie sredni arkusz nie wejdzie. Ja bym chciał robić 1300x2600 minimum
ZU-Met zależy kto na co potrzebuje 🙂
STALVAR No jasne ale wiesz jak to jest czasami przyda się te kilkadziesiąt cm więcej tym bardziej że koszt duzo większy nie wyjdzie.
ZU-Met to już trzeba analizować🙂 bo jak potrzebujesz raz na pół roku wyciąć z dużego formatu to można zamówić u kogos 🙂
Żaden arkusz w zasadzie nie wejdzie. Moje pole robocze wyniknęło, że wykorzystałem prowadnice 2m i 1,5m. Dzisiaj sam sie zastanawiam dlaczego nie zdecydowałem się na prowadnicę 2,5m żeby ten arkusz 2x1 wchodził😅
Jakie by pole robocze nie było plazma cnc to super sprawa. Przeróżności można wykonać takie jak poniżej np 😃. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
MEWPW jaka maksymalnie grubość wytniesz? 😀