Czołem grupo mam problem z przecinarką a dokładnie z brzeszczotem bardzo szybko ścierają się zęby co może być przyczyna ? Przepatrzyłem maszynę i nie zauważyłem nic niepokojącego może ktoś coś doradzi ? Z góry dziękuje i Pozdrawiam.
Adrian1990 jakby za duży nacisk na materiał
Adrian1990 Za szybki posów. Jaki brzeszczot i jaki materiał cięty
Adrian1990 próbowałeś wolniej ciąć albo pile innej formy? Moze za duży nacisk albo jakiś twardy materiał.
Adrian1990 może problem jest przy przechodzeniu taśmy przez ściankę profilu, lub na kończenu cięcia, gdzie jest szarpnięcie materiału.
Adrian1990 nie żebym cwqnaikowal ale czy nie założyłeś jej odwrotnie 🤔 bo mało prawdopodobne że tak szybko padła, bo nawet po cięciu hardoxa zęby się stępia a nie zetrą
🤔 Słabej jakości taśma, cięty materiał twardy, za szybko, 🤷♂️. Co tniesz, profile, pełna stal
Dreyse_r Brzeszczot miałem BAHCO Cobra 8/12 , tnę głównie profile ścianka 2-3 mm , płaskowniki max 10 mm , jeśli chodzi o prędkość na siłowniku mam skale od 1 do 10 , ustawiam na 1,5 - 2 max
ZU-Met używałem brzeszczotów różnych producentów , zamówiłem nowe jutro mają być będę testował , wydaje mi się , że nie tnę na dużym posuwie wcześniej cormakiem ciąłem szybciej i nic takiego się nie działo.
Adrian1990 może trafiła Ci się jakaś gorsza partia materiału🤷♂️.
Adrian1990 Powiem Ci że coś jest na rzeczy bo już od paru osób slyszalem że nowych Bomarach też się tak dzieje. A Pegas Gonda też jest czeski. W swoim cormaku jeszcze nie mialem takiego przypadku. Oczywiście nie twierdzę ze Pegas czy Bomar są złe bo to jedne z lepszych przecinarek taśmowych.
Adrian1990
Czy cięcie bez chłodziwa może być przyczyną bo jak tnę profile takie do 2 mm to nie używam ?
Może na początku na nowej taśmie spróbuj ciąć delikatnie, żeby brzeszczot się trochę dotarł. Chłodziwo raczej wydłuża żywotność taśmy, jednocześnie chłodzi i smaruje.
Dreyse_r być może jak temu zapobiec ?
Stal-Fun 🤔 możliwe, ale zazwyczaj to jest wina użytkownika. "Maszyna gwizda, tylko maszynista pi...."😉☺️
Stal-Fun No dziwna sprawa w cormaku nigdy nie miałem takiego problemu , a ciąłem z dużo większym posuwem , chłopaki piszą , ze taki brzeszczot wystarcza im na kilka miesięcy u mnie wytrzymał może 2 tygodnie a ciałem głównie profile 2 mm
Adrian1990 docieranie tasmy to podstawa na pełnym materiale najwolniej jak sie da. Chłodziwo pewnie duzo by pomogło
ZU-Met jutro będę miał nowe brzeszczoty wiec zrobię tak jak piszesz 😉
Adrian1990 U mnie srednio brzeszczot 5 miesięcy wytrzymuje a zdarzało się też 6.
Stal-Fun i tak powinno być dostosuje się do wszystkich porad i zobaczę czy to pomoże jeśli nie będę szukał dalej przyczyny , powiedz mi jeszcze czy jest sens wymieniać olej w siłowniku , jeśli siłownik pracuje normalnie nie ma żadnych wycieków ?
Adrian1990 Silownika nie ma co ruszać. Jesli zacznie się pocić to wtedy mozna pomyśleć o uszczeelnieniu
Adrian1990 silownik zostaw w spokoju jeśli trzyma. Dziwna sprawa z tymi zębami, ja tak raz pile rozwaliłem ale to na wlasne życzenie a tak to pęka ido końca ostra.