1️⃣Pierwszy rzeczowy wpis będzie dotyczył Lampki💡 Kiedyś dostałem od wuja kilka gaźników starej daty oraz innych części z epoki. Leżały sobie i czekały na dobry moment. Wreszcie któregoś dnia natchnęło mnie do wykonania lampki (drugiej tego typu) bo pierwsza zrobiłem dawno ale jej budowa jest prostsza od owej. ⚙️Do budowy wykorzystałem: ⚙️Kółko/pokrętło bodajże od jakiegoś dużego starego zaworu ⚙️Wałek rozrządu z Ursusa c330/60 nie jestem pewien do końca ⚙️Sprzęgło klimatyzacji z łożyskiem ⚙️Gaźnik bodajże od Wołgi ⚙️Wskaźnik paliwa z Ursusa ⚙️Pokrętło od kranu ⚙️Oprawkę ze starego kinkietu Wszelakie przewody popuszczałem przez otwory na dysze czy inne zbroki, mechanizm włączający znajduje się w komorze pływaka więc w razie awarii 🧰 łatwo go wymienić. Ogólnie gaźnik można odkręcić 🔧 od obrotowej podstawy w celu rozłożenia lampki na dwie części przy zachowaniu funkcjonalności świecenia. Dziękuje za uwagę pozdrawiam Krecik 😉
2️⃣ Mój drugi wpis na blogu postanowię odnieść do prostego kwiatka którego wykonałem na dzień Matki. ⚙️Części które wykorzystałem: ⚙️Nakrętki na klucz 22 ⚙️Zawór z jakiegoś ciężarowego silnika Jakość i perspektywa może nie najlepsza lecz nie miał to być film dla szerokiej skali ludzi a raczej dla znajomych. Ale dzięki możliwościom portalu GPPH może się to zmienić 😉 Zapraszam do oglądania i pozdrawiam Krecik
Jesteś bardzo kreatywny i robisz ciekawe rzeczy. I faktycznie, gdyby nie portal GPPH pewnie bym się nie dowiedział o tym. Będę śledzić Twoje poczynania. Powodzenia!
Zapowiada się interesujący ciekawy Blog - trzymam kciuki za rozwój😎 "Obserwuj" kliknięte💪
Aaaaa Ty dziku... Spawanie bez rękawiczki ? 😃 Też miałem ten ból, że wolałem pracować gołymi rękami :/
Cyprian jak to mój staruszek mówi - w rękawiczkach można krowę macać 😄
KreciaNora haha, nie znałem tego. Znam, że jedna ręką to można kury macać.
3️⃣Wpis będzie dotyczył ludzika którego zrobiłem na ocenę do szkoły. Mój bardzo sympatyczny nauczyciel przyjął go z wielkim entuzjazmem bo nie miał wcześniej doczynienia z tego typu wyrobami. ⚙️Części które wykorzystałem: ⚙️Korbowody z maluszka ⚙️Przegub z syrenki ⚙️Sprężyny zaworowe i popychacze z ciężarówki ⚙️Tłok z maluszka ⚙️Stary złamany klucz 21 który rozklepałem na sztylet ⚙️Kilka nakrętek Robocik jest w tym zaskakujący ze buja się na boki dzięki tułowiu ze sprężyn, sztylet jest ruchomy tak jak i nogi dzięki zastosowaniu przegubu. Twarz zrobiłem na szlifierce stołowej i dokończyłem diaksem. Klucz rozgrzalem w piecyku typu koza który widać na zdjęciu i rozklepałem na wymarzonym kowadle.
Fajne 😊
4️⃣Wpis po krótkiej przerwie będzie dotyczył mojego projektu łóżka. Z racji że śpię na kanapie i mam już tego dość postanowiłem wyspawać sobie łóżko o wymiarach 180x200cm używając profili stalowych 50x50x2 i 20x20x2. Niw sugerujcie się napisami po bokach a jedynie wymiarowaniem i ogólnym wyglądem, zamieniłem miejscami profile 5 i 2 widoczne na rzucie od góry. Inspirowałem się wieloma łóżkami znalezionymi na pinterest itp. Do tej pory na materiał wydałem 💴 600zł a prace pochłonęły około 8 godzin ⏱. Zdjęcia bede wrzucał progresywnie, rownolegle z pracami. Spawy szlifuje na gładko tyle ile umiem i na tyle co pozwalają mi narzędzia, dopiero zaczynam tego typu rzeczy wiec proszę o wyrozumiałość a konstruktywną krytykę chętnie przyjmę. Teraz zaprezentuje zdjęcia zacięć „przodu” ramy łóżka, wszystkie cięcia wykonuje szlifierką kątową i pasuje używając kątownika montażowego od jednego z członków grupy „Stalowi z YouTube” Zapraszam do oglądania i czytania 🙂 ]
KreciaNora Jestem ciekawa jak będzie wyglądał efekt końcowy 🙂
5️⃣Wpis będzie kontynuacją prac nad łóżkiem. Dziś skończyłem przodek i wstępnie ustawiłem ramę. Jutro czas na wymyślenie technologii montażu i wykonanie reszty prac związanych z systemem składania i rozkładania ramy na cztery części. Wrzucam kilka fotek i zapraszam do klikania 👍🏻 pod wpisami. Dziękuje i życzę miłego wieczoru! 🤜🏻Tu zdjęcie w trakcie wspawywania podpórek deski (Zdjęcie panoramiczne trochę zniekształciła obraz)
👌🏻Tu zdjęcia spasów wykonanych przezemnie szlifierką
✌🏻A tu moje smarki 🤣
Pozdrawiam Krecik ⚜️
6️⃣Wpis zarysuje wam ogół montażu czterech części łóżka. Wstępnie złożone w kupę prezentuje się tak: Jako technologie montażu 👨🏻🔧 opracowałem metodę wspawywania nakrętek w profile która wygląda tak: Łączenia będą na śruby 🔩 M12 które będą przelotowo przez blachy grubości 6mm które muszę dopracować, a dzięki uprzejmości nauczyciela mogę to zrobić na szkolnej ws-15 ponieważ moja wiertareczka to może co najwyżej pomarzyć o precyzji na poziomie +-4mm. Tu kilka fotek samych blach jak i otwornicy bimetalowej firmy Verto którą zakupiłem jako moje pierwsze narzędzie tego typu. Pozdrawiam Krecik ⚜️
KreciaNora moje 🤣
Bardzo ciekawy pomysł. Ten ludzik wymiata. Czekam na kontynuacje łóżka😊
Cyprian dużo prostsze niż moje, nieraz pluje sobie w brodę ze pokusiłem się na tego typu komplikacje
KreciaNora Żona wybierał, ja miałem bardziej urozmaicony wzór 😛
Jak tam kolego, masz jakieś nowe realizacje?🙂