Dzochar91 To prawda ale akurat z laserami to można się zakręcić kupując z dotacji. Są np kredyty technologiczne na innowacje, rozbudowę firmy itp. Zwracają nawet 70%. Malo kto by kupowal sprzet za takie pieniadze tylko z wlasnej kieszeni 😅Teraz są też te chińskie lasery dostępne za około 350tys zloty bez oslon ale ja osobiście bałbym się to kupowac i w sumie w moim regionie nie ma aż takiego zapotrzebowania na takie usługi. Ja brałem plazmę bo przedewszystkim tańsza maszyna i jest możliwość cięcia grubszych materiałów niż na laserze co jest ważne szczególnie jak się dla rolnictwa dorabia ludziom części zamienniki itp. A i ogrodzenie na plazmie też się da bez problemu zrobić i wygląda ładnie😀
MC-TECH no ja do plazmy nawet chyba 3 szt to mam 5km i palą do 100mm tlenem albo i grubszych 😬
MC-TECH a laser to do 10-15km to mam pewnie że 3-4 szt. 😉 Ale szczerze rzadko korzystan na miejscu zdarzało się ale albo wysyłkowo albo jeżdżę z 40km
Krótka relacja ze schodow jakie robiłem po części jakiś czas temu. "Po częsci" ponieważ tralki i poręcze wykonywala inna firma. Generalnie, ja pomagalem wymodelowac całość plus wizualizacja i projekt paneli pomiedzy słupkami. Wstepny model powstal w Fusion 360.
Potem wybierany był jeden ze wzorow
Wzory projektowalem za pomocą algorytmu uzywajac Rhino Grashopper. Dzieki temu wystarczylo zadać parametr długosći i szerokosci, wybrac gestośc i grubosc siatki i bardzo latwo mozna dopasowywac wzor do kazdej powierzchni. Bardzo czesto teraz mi sie to przydaje i czesto tego uzywam, oszczednosć czasu niesamowita, chociaz aby wszystko dzialalo trzeba bylo troche przysiaść i zrozumieć o co chodzi w programie...
Majac algorytm zrobilem kilka wersji wizualizacji dla klienta (Keyshot 10)
O dziwo padło na wersje w kolorze "kość słoniowa". Nie pamietam juz niestety numeru RAL.
Potem szybkie rozmieszczenie paneli na arkuszach (wyszlo 3x 3000x1500) i pora na ciecie
No i finalnie tak to wyszlo. Proponowalem zeby jeszcze zagiac krawedzie chociaz po 1cm aby wzmocnic sztywnosc ale klient chcial na "gładko"
MC-TECH pięknie pięknie 👌👌
MC-TECH wyszło bardzo dobrze
Dwa lata temu zaprojektowalem bratu nadstawke na rozsiewacz. Pracowalem jeszcze wtedy w krakowie jako konstruktor automotive wiec calosc poszla do wykonania w zewnetrznej firmie. Wyszlo fajnie wiec zachowalem sobie projekt. Potem jak wrocilem na wies i otworzylem firmemke, doprojektowalem jeszcze kilka modeli, czasami tez na indywidualne zamowienie. I teraz udaje sie co jakis czas zrobic fajny projekcik dla rolnika na plazmie ktora mam, no klient i zadowolny bo wychodzi sporo taniej a wykonanie jak z fabryki. Jedyne co to jezdze giąć na prase do znajomego. Najwiecej roboty wlasnie na jesien zima wiec juz pojawiaja sie koljne zleconka.
MC-TECH bardzo ładnie
MC-TECH noooo piękna robota 👍👍😁
MC-TECH bajer 👌
MC-TECH widziałem już ta na stawkę gdzies
MC-TECH Klasa sama w sobie 👏
suszi8512 Pewnie ja wrzucalem tu kiedys jak tylko konto zalozylem
suszi8512 No sa niektore fotki nadstawek jak wejdziesz w moje konto na sam poczatek jak jeszcze nie myslalem nawet o blogu.
Ostatnie loga jakie przygotowalem do ciecia.
A loga tego Pana chyba nie trzeba przedstawiac, tez mialem okazje wykonac 😃
A tutaj w nierdzewce, wyszlo calkiem fajnie.
MC-TECH A mojego czemu nie robiłeś 🤔😉
MC-TECH Palone pasma czy laser
Stal-Fun bo robisz sam
Stal-Fun Plazma palone, tą co mam od Alubram
Stal-Fun Moge zrobic 😃 😃
Boguslaw Sam nie robię też zalecam koledze 🙂