MC-TECH St贸艂 wodny bardzo fajna sprawa 馃挭
MC-TECH 艂adny warsztacik 馃憣 jaki metra偶
Dzochar91 Oko艂o 70m2. Na razie wystarcza ale czasami manewrowanie blachami 3000x1500 jest k艂opotliwe 馃様 Mam obok placyk jeszcze kt贸ry aktualnie remontujemy z tat膮 i b臋dzie posadzka plus dach. Jak b臋dzie potrzeba zwi臋kszenia powierzchni to si臋 obuduje blacha itez b臋dzie. Ale wiadomo, wszystko kosztuje i nie od razu ogromn膮 hale da si臋 postawi膰 馃榿
MC-TECH no mam troch臋 wi臋kszy i te偶 mia艂em w planach 藕r贸d艂o ale tak zesz艂o a p贸藕niej nie chcia艂em (lub si臋 ba艂em) bra膰 kredytu a teraz to prawie w ka偶dej miejscowo艣ci obok laser jest 馃ぃ a dla siebie to ju偶 tak s艂abo oplacalne trzyma膰 no chyba 偶e kto艣 klepie jakie艣 ogrodzenia na okr膮g艂o.
Dzochar91 To prawda ale akurat z laserami to mo偶na si臋 zakr臋ci膰 kupuj膮c z dotacji. S膮 np kredyty technologiczne na innowacje, rozbudow臋 firmy itp. Zwracaj膮 nawet 70%. Malo kto by kupowal sprzet za takie pieniadze tylko z wlasnej kieszeni 馃槄Teraz s膮 te偶 te chi艅skie lasery dost臋pne za oko艂o 350tys zloty bez oslon ale ja osobi艣cie ba艂bym si臋 to kupowac i w sumie w moim regionie nie ma a偶 takiego zapotrzebowania na takie us艂ugi. Ja bra艂em plazm臋 bo przedewszystkim ta艅sza maszyna i jest mo偶liwo艣膰 ci臋cia grubszych materia艂贸w ni偶 na laserze co jest wa偶ne szczeg贸lnie jak si臋 dla rolnictwa dorabia ludziom cz臋艣ci zamienniki itp. A i ogrodzenie na plazmie te偶 si臋 da bez problemu zrobi膰 i wygl膮da 艂adnie馃榾
MC-TECH no ja do plazmy nawet chyba 3 szt to mam 5km i pal膮 do 100mm tlenem albo i grubszych 馃槵
MC-TECH a laser to do 10-15km to mam pewnie 偶e 3-4 szt. 馃槈 Ale szczerze rzadko korzystan na miejscu zdarza艂o si臋 ale albo wysy艂kowo albo je偶d偶臋 z 40km
Kr贸tka relacja ze schodow jakie robi艂em po cz臋艣ci jaki艣 czas temu. "Po cz臋sci" poniewa偶 tralki i por臋cze wykonywala inna firma. Generalnie, ja pomagalem wymodelowac ca艂o艣膰 plus wizualizacja i projekt paneli pomiedzy s艂upkami. Wstepny model powstal w Fusion 360.
Potem wybierany by艂 jeden ze wzorow
Wzory projektowalem za pomoc膮 algorytmu uzywajac Rhino Grashopper. Dzieki temu wystarczylo zada膰 parametr d艂ugos膰i i szerokosci, wybrac gesto艣c i grubosc siatki i bardzo latwo mozna dopasowywac wzor do kazdej powierzchni. Bardzo czesto teraz mi sie to przydaje i czesto tego uzywam, oszczednos膰 czasu niesamowita, chociaz aby wszystko dzialalo trzeba bylo troche przysia艣膰 i zrozumie膰 o co chodzi w programie...
Majac algorytm zrobilem kilka wersji wizualizacji dla klienta (Keyshot 10)
O dziwo pad艂o na wersje w kolorze "ko艣膰 s艂oniowa". Nie pamietam juz niestety numeru RAL.
Potem szybkie rozmieszczenie paneli na arkuszach (wyszlo 3x 3000x1500) i pora na ciecie
No i finalnie tak to wyszlo. Proponowalem zeby jeszcze zagiac krawedzie chociaz po 1cm aby wzmocnic sztywnosc ale klient chcial na "g艂adko"
MC-TECH pi臋knie pi臋knie 馃憣馃憣
MC-TECH wysz艂o bardzo dobrze
Dwa lata temu zaprojektowalem bratu nadstawke na rozsiewacz. Pracowalem jeszcze wtedy w krakowie jako konstruktor automotive wiec calosc poszla do wykonania w zewnetrznej firmie. Wyszlo fajnie wiec zachowalem sobie projekt. Potem jak wrocilem na wies i otworzylem firmemke, doprojektowalem jeszcze kilka modeli, czasami tez na indywidualne zamowienie. I teraz udaje sie co jakis czas zrobic fajny projekcik dla rolnika na plazmie ktora mam, no klient i zadowolny bo wychodzi sporo taniej a wykonanie jak z fabryki. Jedyne co to jezdze gi膮膰 na prase do znajomego. Najwiecej roboty wlasnie na jesien zima wiec juz pojawiaja sie koljne zleconka.
MC-TECH bardzo 艂adnie
MC-TECH noooo pi臋kna robota 馃憤馃憤馃榿
MC-TECH bajer 馃憣
MC-TECH widzia艂em ju偶 ta na stawk臋 gdzies
MC-TECH Klasa sama w sobie 馃憦
suszi8512 Pewnie ja wrzucalem tu kiedys jak tylko konto zalozylem
suszi8512 No sa niektore fotki nadstawek jak wejdziesz w moje konto na sam poczatek jak jeszcze nie myslalem nawet o blogu.
Ostatnie loga jakie przygotowalem do ciecia.
A loga tego Pana chyba nie trzeba przedstawiac, tez mialem okazje wykonac 馃槂
A tutaj w nierdzewce, wyszlo calkiem fajnie.
MC-TECH A mojego czemu nie robi艂e艣 馃馃槈
MC-TECH Palone pasma czy laser
Stal-Fun bo robisz sam
Stal-Fun Plazma palone, t膮 co mam od Alubram
Stal-Fun Moge zrobic 馃槂 馃槂