Witam . Jakich programów używacie do projektowania? Oprócz znanych mi BricsCad, AutoCad i Inventor .

22 dni później

Ja pracuje w SolidWorks, według mnie jest bardzo dobry, ale to duża inwestycja, dająca jednak spore możliwości rozbudowy i która jest wstanie już ogarniać naprawdę duże i skomplikowane projekty. Na studiach CAD-a uczyłem się na Catii i choć mniej w niej przepracowałem i już pewnie mniej w niej umiem to jest to program jeszcze o poziom wyżej, ale jeśli nie jesteś dostawcą automotive albo aerospace to raczej podaje jako ciekawostkę. Podobnie jak z Catią jest z NX-em.
    W ogóle zarówno Catia jak i SolidWorks to marki pod firmą Dassault Systems, podobnie NX i SolidEdge to marki Siemensa 🙂

Z tańszych rozwiązań kojarzę przede wszystkim IronCAD - osobiście nie miałem do czynienia, ale koledzy na studiach, którzy mieli porównując do SolidWorksa bardzo nie polecali z tym, że to było już ze 4 lata temu więc mogli się poprawić.

Jest jeszcze Fusion 360 w miarę świeże rozwiązanie od Autodesku (Ci od AutoCada i Inventora). Jest to rozwiązanie chmurowe i tego znowu osobiście nie próbowałem, ale koledzy, którzy w tym pracowali określali prace w nim jako specyficzną - znowu porównując do Solidworks-a, ale też podkreślali, że możliwości są bardzo rozbudowane i że jest rozwojowy. Dodatkowo podobno jest dość tani.

A co będziesz projektował, bo od tego sporo zależy czy np. program powinien posiadać moduły do arkuszy blach, albo konstrukcji spawanych?

Napisz odpowiedź...