Mam do wywiercenia 24 otwory fi 12 w lemieszu ze stali o twardości 500 HB, próby wiercenia wiertłami HSS nie powiodły się, co robić, jakie zastosować wiertło?

Maskiner może na laser to dac?

myślałem i o tym ale to będą pewnie nie małe koszty, grubość 16 mm, programowanie itd., ten wariant zostawiam jako ostateczność.

Maskiner u mnie w firmie godzina lasera 400 netto arkusz blachy 12 w formacie 1.25x2.5 siema ok godziny więc koszty nie są nie wiadomo jakie pomyśl ile wiertel musisz zużyć

Maskiner wiertarka magnetyczna wolne obroty i frez otworowy i dużo smarowania
        Są też specjalne nawiertki z weglikami popatrz coś z tych tematow

• RMRiderRanga 6

Poziom 2
            • Edytowany

Ja z kolei słyszałem dobre opinie i że do tego typu wierceń w stali o takiej twardości naddadzą się wierteła Holenderskiej firmy Van Ommen, dokładnie seria Phantom. Osobiście nie używałem, a jedynie słyszałem, ale może warto się pochylić nad tematem. Podobno solidne wiertła, natomiast nie ma dealera w Polsce i trzeba by je sprowadzać z zagranicy a aktualnie dostawy mogą nie być tak terminowe. 😷 także, jeśli trzeba to zrobić jak najszybciej to może być to nie najlepsze rozwiązanie. Ale jeśli wykonujesz więcej takich prac u siebie w warsztacie to warto się zaopatrzyć

Dziękuję za podpowiedzi. Na razie liczę na jakiś tani cudowny sposób bo to kolega podrzucił mi trzy łyżki do minikoparki do remontu, niechętnie ale zgodziłem się że mu to tanio i dobrze zrobię. Nie wiem czy to nie był "strzał w kolano", wyjdę chyba na tym jak przysłowiowy Zabłocki na mydle. HAHA On pracuje na razie w Austrii więc mam jeszcze trochę czasu.

• RravenRanga 10

Poziom 20

Maskiner
                AD1. Jeśli szukasz cudownego sposobu, bo to Twój znajomy, to już jesteś w plecy.
                AD2. Wiertło fi12 VHM- 230zł, x2... x4... jak wyżej, im mniej połamiesz tym więcej zarobisz. Z mojej strony powiem Ci tylko że VHM'y potrafią się łamać bez powodu na CNC, gdzie wspułosiowość jest ustawiona do mikrona, a Ty planujesz wiercić to "z ręki"
                AD3. Zapamiętaj do końca życia- "Przyjaźń jest przyjaźń, a biznes jest biznes" - musisz z czegoś żyć, tak samo jak typ od koparki.

• Stal-FunRanga 36

Poziom 1076

Maskiner W tym biznesie nie ma sentymentów. Ze robisz koledze to nie znaczy ze masz robic tylko na przysłowiowy prąd drut i gas. Zrobisz mu dobrze a on kase będzie klepał na tym. Przyjazn przyjaźnią ale trzeba się cenic jeśli nie chcesz za darmo i na oplaty tylko robić

• RMRiderRanga 6

Poziom 2

raven i Stal-Fun macie racje. Przy znajomych też trzeba się cenić, nie wiadomo czy znajomy, w tym przypadku od koparko ładowarek zrobiłby to samo i np za pół darmo wykonał jaką usługę budowlaną 😄 z doświadczenia wiem, że zwykle to tak nie wygląda. To że ma znajomego, który może wykonać mu od ręki taką robotę to już jest dla niego duży plus. Trzeba się cenić i wiadomo zrobić robotę solidnie a znajomy na pewno będzie bardzo zadowolony z jakości i faktu, że zrobiła mu to sprawdzona osoba i pewnie chętnie też cię poleci do kogoś innego 🙂

• RravenRanga 10

Poziom 20
                        • Edytowany

RMRider

Po dwakroć zapamiętaj sobie do końca życia;
                        To nie chodzi o to że Ty np. TIG'iem pospawasz w 5minut i nic za to nie policzysz, bo dla Ciebie to drobnostka. Chodzi o to, że człowiek który przychodzi do Ciebie z tym zleceniem jest w stanie zapłacić xxx pieniędzy za to że; nie ma TIG';a, a Ty masz, i potrafisz to zrobić!!!
                        Właśnie za to się płaci.

• Stal-FunRanga 36

Poziom 1076

RMRider Dokładnie tak 👍👍👍

• PPDC23Ranga 5

Poziom 2

Maskiner Można spróbować wiertłem kobaltowym dobrej firmy / producenta, Hss, z domieszką kobaltu. bardzo twarde wiertła może się uda. Powodzenia !

Już próbowałem, był tylko pisk i ledwie zrobiło ślad. Po wiertle.

• RMRiderRanga 6

Poziom 2

To jeśli wiertło nie wchodzi w grę i chcesz to sam to jedynie palnik acetylenowo-tlenowy lub plazma i doszlifować otwory szlifierką prostą, ale to mozolna praca i kiepska jakość wykonania.🤔

• PPanczoRanga 6

Poziom 2

Haha ja bym sprobowal naostrzyc dobrze najtańsze wiertło do betonu bo jakby nie było to weglik spiekany. O ile dobrze pamietam to widzialem na filmiku jak koles wiercil takim wiertlem otwory w szczękach uchwytu tokarskiego. Osobiście nie próbowałem ale koszt czegoś takiego nie bedzie wielki wiec warto sprobowac

• raven odpowiedział na to.

To brzmi sensownie gdyby się udało to jestem uratowany. Najtańsze pewnie ze 3 zeta😁

• PPanczoRanga 6

Poziom 2
                                                • Edytowany

Maskiner ja bym tak zrobil haha wydaje się to sensowne. bardzo tania opcja przy innych propozycjach ale może zadzialac. Jesli sprobujesz to daj znac bo aż sam jestem ciekawy

• PPDC23Ranga 5

Poziom 2

Też jestem ciekaw ale wydaje mi się że skoro przeznaczenie jest do betonu to powinno się używać do betonu nie do stali. Ale próbować zawsze można 🙂