Pomyślałam, że założę taki zbiorczy temat, gdzie można się dzielić tym co używacie do ochrony osobistej. Ja powiem szczerze, że bardzo zwracam na to uwagę, szczególnie na ochronę dróg oddechowych. O to moja lista:

• półmaska 3m z filtrem - używam do cięcia przy plaźmie, do "szybkiego spawania" (do dłuższego zakładam adflo)
    • adflo do spawania alu, i do dłuższego spawania
    • filtropochłaniacz mobilny który przystawiam wszędzie gdzie się da.

jak mi się przypomną kolejne rzeczy to będziemy dopisywać

U mnie na pierwszym miejscu jak szlifuje to maska przeciwpyłowa, nienawidzę kurzu i wszystkiego co z nim związane. Maske zakładam nawet jak zamiatam stoł zmiotką 😃 . Rekawice przy szlifowaniu, cięciu czy robieniu czegokolwiek (po co mam mieć dłonie jak papier scierny). Okulary to podstawa przy obróbce metalu. Jak widze kogos kto szlifuje, tnie bez ochrony oczu to az mnie w brzuchu metli bo już czuje jak mu opiłek siedzi w oku 😃 . Od kiedy przeciąłem rekę na przecinarce do metalu (uzywajac zwykłych rękawic) to używam rękawic skorzanych (przynajmniej przy przypadkowym zetknieciu z tarcza nie przetnie rękawicy)

• DDexRanga 6

Poziom 2

Kiedys slyszalem taka wskazowke, ze jeśli przy jakiejś pracy mrużysz oczy to znaczy ze powinienes mieć zalozone gogle, bo to niby taka reakcja obronna organizmu

• TTuraxRanga 5

Poziom 2

Do tego wszystkiego co piszecie ja bym dodal jeszcze dobre ciuchy, czasem odziez robocza to 100%poliester -hehe w sam raz dla spawacza 😉

• RoboCopRanga 7

Poziom 2

@Dex coś w tym jest.

Temat bardzo fajny to i ja dorzucę swoje trzy grosze.
                Do ochrony oczów tak jak wspominałem w innym wątku używam okularów ochronnych Uvex I-VO i przy okazji bardzo je polecam 😃 wygodne z regulacją i nie parują.
                Ważne dla mnie jest również obuwie ochronne i ja akurat korzystam z obuwia Beta, juz którąś parę obuwia tej firmy użytkuje i mogę polecić z czystym sumieniem. Miałem sytuacje kiedy ostrze siekiery zatrzymało się na okuciu blaszanym i uratowała moją stopę przed nie małym skaleczeniem.
                Kiedy lakieruje coś pistoletem w zamkniętym pomieszczeniu, to korzystam z półmaski ochronnej z filtrem 3M.
                Kolejną rzeczą są rękawiczki ochronne. Używam różnych rodzajów zależnie od pracy jaką wykonuje.

• OOstrRanga 6

Poziom 2

Przezroczystą szulbice maska od 3m i rekawice spawalnicze

Ostr

• chyba przyubice? Ja jeszcze z nieoczywistych rzeczy dodam kaptur albo czapke itp kiedys mialem dredy i nie chcialem zeby mi sie zajaraly, teraz to nosze juz z przyzwyczajenia
                        4 miesiące później
                        • ConnorRanga 14

Poziom 64

Używa może ktoś maski do szlifowania i innych czynności od producenta 3m a dokładnie serii 6000? Mam na myśli maskę a nie półmaske. Miałem mały incydent w sylwestra a mianowicie opiłek w oku podczas wycinania podłogi w busie który zakończył się u lekarza chcoiaz okukary ochronne były na nosie 😅

6 dni później

masz na mysli taki hełm versaflo? My używamy kilku róznych masek całotwarzowych, podesle Ci fotki jak będe w poniedziałek w robocie

• ConnorRanga 14

Poziom 64

Można tak powiedzieć. Tylko tutaj jest półmaska z szybką. Czyli zwykłe filtry do maski. Po wpisaniu przeglądarce 3m 6800 maska wyskoczy tego pełno

Właśnie co do okularów - ponieważ używałem a i tak lądowałem na ostrym z opiłkami w oku, w moim przypadku sprawdziły się tylko gogle. Jedyne jakie mi pasują i nie są rozkminą "dziś nie zjem śniadania bo zbieram na gogle" to uvexy, które i nie parują i dobrze przylegają. Sam okularów nie noszę, ale takowe spokojnie się zmieszczą pod gogle.
                                  Co do rękawic - czasami wolę mieć dłoń jak papier niż wkręconą rękawicę. Poza tym przy kowalstwie, które "uprawiam", rękawice totalnie się nie sprawdzają. Kto zgadnie dlaczego?

• Stal-FunRanga 36

Poziom 1076

SzymonBurakowski W kowalstwie w rękawicach to nie ma czucia dobrego

Stal-Fun blisko ale jednak nie o to chodzi 🙂 wieczorem napisze jesli nikt nie zgadnie.

4 dni później
                                        • ConnorRanga 14

Poziom 64

Posiada ktoś apart wężowy 3m s200? Po co zakłada się tam filtry na masce? Aby nie wdychac brudnego powietrza trzeba założyć osobne filtry na odcinku kompresor-aparat? Czy te filtry na masce za to odpowiadają?

5 dni później
                                            • BoguslawRanga 33

Poziom 1030

SzymonBurakowski robisz precyzyjne kowalstwo małe detale bez rękawic czujesz temp materialu

miesiąc później
                                                • ConnorRanga 14

Poziom 64

Jakich używacie rękawic przy spawaniu magiem? Czasami pomagając sobie lewą ręką mam ,,opalone" zewnętrzną strone dłoni i szukam jakiś grubszych rękawic

2 miesiące później
                                                    • MiodekRanga 25

Poziom 218

Panowie i Panie jakich butów używacie albo jakiego zabezpieczenia używacie na buty żeby wam nie wpadły odpryski do buta?

5 dni później

A ja mam problem przemakają mi buty robocze czasem nie wytrzymają 3 miesięcy (zależy co obrabiam) ktoś ma jakiś sprawiony typ butów?
                                                        Pracuje na maszynach tego typu i nie da się uniknąć chodzenia po wiórach i emulsji 🙁

• MiodekRanga 25

Poziom 218

Maszynotwor podłączam się pod twoje pytanie. Również poszukuje dobrych butów dla Spawacza możecie jakieś polecić?

• Stal-FunRanga 36

Poziom 1076

Miodek Buty dla spawacza to najlepsze jakie mialem to niemiecki Atlas. Trochę ciezkie no i nie są tanie ale coś za coś

Napisz odpowiedź...