Witam wszystkich
Zapraszam do dyskusji na temat jak uzyskujecie dokładność cięcia np profili pod kątem 45stopni.
Wiadomo że stol Spawalniczy pomagpomaga w precyzji i montaż u Ale cóż ze stołu jeśli mamy nie odpowiednio przygotowany mat erial ciekaw jestem jak radzicie sobie z takimi problemami?
Dokładność cięcia
- Edytowany
Nie ma reguły. Jeśli chodzi o piłę taśmową to należy poświęcić chwile i dobrze ustawić kąty za pomocą kątomierza. Uciąć, zmierzyć, skalibrować. Wiele pił ma blokadę na 45 stopni na śrubie. Ustawiasz śrubę i jest powtarzalność. Do takiego kalibrowania to polecam szeroki materiał bo będzie dobrze widać ile brakuje.
U mnie maktek (cormak) ma odhylenie okolo 1- 2 stopnie wzgledem tego co na podziałce
JustynaLenc W Cormakach czy Stilerach to normalka ze skala przekłamuje. One poprostu tak juz mają
Stal-Fun tak wybaczam mu
Ja mam MAKTEKa ze stołem i chłodzeniem za 2100 zł, łożyska prowadzące ustawiałem pół dnia, chwilę było dobrze ale się pokićkało. Jestem zadowolony że mogę przeciąć wałek nawet fi 120 bez iskier i przegrzań. Kolega ma tej samej wielkości ale Bomar dał za nią 4500 zł. i to już jest inna bajka, prowadzenie w płytkach ze spieków, napęd przekładnią ślimakową, silnik dwubiegowy. Tamta mimo że droższa nie ma chłodzenia, stołu ani siłownika, jest jednak dokładniejsza.
U mnie dokładność sie poprawiła