Siemka muszę wykonać pewien statyw i nogi muszą być z nierdzewki fi 8mm (jaki gatunek nie wiem kupie coś z allegro). Nigdy nie giąłem takiego pręta da się to na zimno czy może pęknie (gięcia 90 stopni) a może lepiej na zimno np. na krawędziarce - proszę użyczcie swego doświadczenia 😉

Może i ci to nie pęknie ale tak brzydko Ci się rozciągnie na krawędziarce że nie będziesz chciał tego oglądać. proponował bym zaginanie tego na jakimś małym pręcie.

Na krawedziarce załamie krawędzie lepiej było by na prasie z odpowiednią kryzą Ale 8 mm to nie problem 30mm to już problem wtedy palnik w dłoń i ogień

myślałem by do stempla przyspawać wałek właśnie by tak ostro nie gięło

8mm to żaden problem. Jak się postarasz to ładnie to możesz zrobić nawet w imadle. Załóż sobie na pręta kawałek małej rurki i spróbuj tak zagiąć. Chyba że chcesz jakiś mały promień gięcia to krawedziarka. Jest jeszcze opcja na zwykłej gietarce do prętów, strzemion.

stamet 8mm to żaden problem

Wiesz bardziej bałem się że pęknie - promyk tak r15-20 ... mam przystawki krawędziowe do mojej prasy DIY więc tak spróbuję. Dziś przyszły pręty

Nie pęknie. Nierdzewka ma dobrą ciągliwość.

Napisz odpowiedź...