Witajcie Mam problem. Podczas spawania elektroda robi się dziwnie biała. Tak jakby jakiś osad się na niej zbierał. Czerwona 2,4. Ktoś wie czemu tak się dzieje? Ma ktoś podobny problem?
bartekj3 wydaje mi się że Gaz nie jest za czysty i mat erial spawany też cofa zanieczyszczenia
No właśnie nie. Materiał czysciutka nierdzewka. A gaz też nie bo jak używam złotej 1,6 to efekt jest taki że prad mniej strzela bokiem elektrody ale na szpicu delikatna kulka się robi. Problem wydaje mi się że leży po stronie spawarki.
bartekj3 a spróbuj cofnąć troszke elektrode żeby tyle nie wystawala
bartekj3 Problem wydaje mi się że leży po stronie spawarki.
Same ustawieniabpradu i gazu
suszi8512 elektroda na zdjęciu wysunięta do zdjęcia. Normalnie na 4 mam wysunięta. Prąd do spawania elementów nierdzewnych blacha 1 + pręt 6 90A gaz 7-12, do stali 2mm 115 do 125A gaz jw. Nic nie pomaga jak spawam nierdzewną 8+5 mm na 190A z soczewka to też występuje problem z zajażeniem łuku oraz "strzelanie" prądem
bartekj3 wczoraj w pracy tak miałem takie strzelanie może być problem z masowaniwm tulejki
suszi8512 i to jest konkretna odpowiedź!! Jutro zakładam nówkę. I dam znać. Bo u mnie to się dzieje co 5-10 spawów czasem częściej