Miał ktoś z Was styczność z piłami segmentowymi, coś jak to;
Jak się mają do tarcz widiowych typu; Evolution, itp? Nie pytam o przecinarki w których są zamontowane a o same piły.
PiotrekZawodny Osobiście wolałbym podyskutować nad cechami konstrukcji tych pił, które są bardziej lub mniej pożądane,
na przykład:
1 jaki sposób prowadzenia taśmy jest lepszy: rolki czy metalowe ślizgi - chyba to drugie
2 jaki typ ramy jest lepszy: spawany stalowy, czy odlew i jaki odlew?
3 skrętne imadło czy skrętna rama piły, żeby uzyskać cięcie pod kątem?
4 chłodzenie czy bez? swoją drogą u mnie w Cormaku, takim właśnie małym, chyba po 2 miesiącach padło
5 jaka przekładnia jest lepsza? pasowa, ślimakowa?
6 jakie dodatkowe elementy wyposażenia warto mieć? np. imadło szybkozaciskowe?
Osobiście mam Stiler BS 115 i tak:
1 Jeśli nie ma chłodzenia to taśma trze o materiał i o ślizgi, więc rolki.
2 Spawany stalowy zawsze wyprostujesz, wyklepiesz i pospawasz jeśli jest dobrze ożebrowany to będzie sztywny jak odlew z żeliwa, staliwa czy innego "sprasowanego ryżu" tyle że tego drugiego nie wyprostujesz i nie wyklepiesz. Jeśli chodzi o spawanie to teorie są różne.
3 Ja mam skrętne imadło (fabrycznie) plus skrętną całą piłę względem ramy. Podeślę foto bo pewnie trudno to sobie wyobrazić😀
4 Chłodzenia możesz używać lub nie, jeśli go nie masz to nie masz czego używać.
5 W BS115 jest pasek pomiędzy silnikiem i jednym końcem wału przekładni z 3 prędkościami na kołach pasowych, a z drugiej strony wał wchodzi w przekładnię ślimakową, więc mam dwa w jednym.
6 Dodatkowe oświetlenie, lub jakiekolwiek, szynę na "kobyłce" ze sztywną podziałką i stopem do masowej produkcji😀
7 System pneumatyczno/hydrauliczny opuszczający ramię i ustalający prędkość posuwu. Ja tego nie mam więc walczę z fabryczną sprężyną i testuję siłowniki o różnych wartościach Nm, co mija się z celem. Prawdopodobnie niedługo kupię większa z regulacją posuwu zaworem, albo przerobię tą na posuw mechaniczny sterowany numerycznie bo nie idzie tego opanować prędkością posuwu taśmy czy podziałką TPI na taśmie😟