Witam wszystkich!

Potrzebuje rady dotyczącej czyszczenia spoin na stali nierdzewnej.
Mam zlecenie łączenia blachy 1,5mm z lamelami (płaskowniki grubości 1cm, o grubości scianki 1,5mm).

Ze względu na precyzję wykonuje spawanie laserowe (bez drutu) jak najmniejszym napięciem jakie to możliwe, które sczepia materiały do siebie. Niestety w miejscach spawu (po drugiej stronie) powstają w rogach czarne plamy, które ani myślą zniknąć bez agresywnego podejścia np. papierem ściernym (powstają rysy) lub kwasem trawiącym (wybiela co bardzo widać).

Widziałem maszyny do czyszczenia spoin, ale martwię się, że wydam kupe kasy a będzie podobnie wybielało jak wcześniej użyty kwas.

Pytam się o powyższe ze względu na duże wymagania klienta co do wykonania zamówienia a sama blacha ma nadaną w fabryce "kreskę". Zależy mi w nią nie ingerować. Jakieś pomysły?

MichaSadowski wytrawianie antoxem jak wyżej czy elektrolitycznie też zmieni strukturę, nie da się zrobić tak żeby nie było widać, albo czyszczenie całości włóknina

No nic, będziem działać z włókniną w takim razie. Próbowałem nią również delikatnie ścierać i rzeczywiście schodzi, mozolnie ale schodzi. Dzięki za odp!

Napisz odpowiedź...