Witam serdecznie.
Nie jestem ślusarzem i oczekuję jakiejś pomocy od fachowców.
Podczas budowy domu projektanci kazali mi nasypać meter piasku w garażu i położyć na to wylewkę.Nie posłuchałem ich i zrobiłem podłogę w powietrzu-12cm zbrojonego betonu na konstrukcji z ceowników.Podłoga jest podparta naokoło ceownikami ,wzdłuż podłogi dwuteownik z ceowników i dodatkowo na środku podłogi 4 nogi z ceowników.Wszystko stoi na płycie fundamentowej 40cm...Tak że jest mocna konstrukcja...A pod podłogą mam meter pięknej przestrzeni...Ale za to teraz mam robotę dla ślusarza.Mam taką jedną dziurę w tym garażu,wykończoną ceownikiem i zamierzam założyć do niej klapę która wytrzyma pół wagi osobówki.Załóżmy jedną tonę obciążenia.Dziura ma około 200x100cm.Klapa ma się licować z podłogą- w miarę możliwości....Jak da radę to chcę mieć siłownik i otwieranie na włącznik.Znalazłem kilka przykładowych klap na aledrogo.Jeden facet pisze że wytrzyma 1.5 tony...Pytanie brzmi- jak założyć taką klapę i zawiasy do ramki z ceownika który ma 12cm wysokości.Nie chcę zawiasu z góry tylko z dołu tak jak na zdjęciach bo wtedy chyba srodek ciężkosci idzie na scianę i łatwiej się otwiera...A może ktoś z fachowców ma wolny czas i mogłby mi taką klapę założyć lub zespawać?na górę chciałbym blachę ryflowaną- żeby się auto nie ślizgało...No i jakis uchwyt z drutu zbrojeniowego...Do tego dojdą proste schody z ocynku i druga podobna klapa pod tarasem drewnianym na wiosnę...Uczciwie zapłacę...
Robota na Podhalu-Nowy Targ...W razie czego dam nocleg...
Pozdrawiam
Klapa w garażu
s39krzys jeśli podhale to zapraszam. Stalvar.biuro@gmail.com
Projektowałem kiedyś do parkingów podziemnych