Cześć
Wziąłem się za uruchomienie Ciekawej tokarki CNC. Mała, zgrabna a solidna i myślę ze będzie to ciekawy projekt.
Tutaj będę się dzielił postępami, odpowiadał na pytania i czytał Wasze sugestie.
Etap początkowy:
Tokarka CNC CYCLONE DENFORD - Retrofit
Chętnie kupiłbym taką małą głowicę narzędziową bo przymierzam się budowy tokarki cnc. Mam już fajną podstawę do jej zbudowania
MEWPW na Aliexpres mają takie głowice ale tanio nie jest
Maszynotwor Tak, widziałem. Zostaje mi tylko czekać na jakąś okazję albo wziąć się za własny projekt takiej głowicy
Łożyska do wymiany dodatkowo ktoś tam coś namieszał
- Edytowany
Siemanko. Nie wiem czy dzisiaj uda mi się wrzucić kolejny film, ale ostatnio przynajmniej udało się zrobić jakiś postęp w projekcie i nawet było trochę spawania
Nowa aktalizacja postempu prac.
Taśmy ślizgowe do obrabiarek Turcite B Rulon 142 TRI.SLIK ) ktoś używał? Napotkałem nie miłą niespodziankę podczas remontu. od razu skrobiecie czy najpierw obrabiacie wstępnie? jakiś patent na zachowanie geometrii suportu żeby nie uciekła. po frezowaniu i skrobaniu ?
Dla tych co nie znają takiej technologii :to kompozyt PTFE, proszku brązowego i specjalnych dodatków. Stosowane są w nowych obrabiarkach jak i przy regeneracji.
Korzyści z zastosowania: - łatwość aplikacji skraca czas regeneracji, - niski współczynnik tarcia, to mniejsze straty energii, - brak efektu stick-slip zapewnia dokładność pozycjonowania.