Cześć
Wziąłem się za uruchomienie Ciekawej tokarki CNC. Mała, zgrabna a solidna i myślę ze będzie to ciekawy projekt.
Tutaj będę się dzielił postępami, odpowiadał na pytania i czytał Wasze sugestie.
Etap początkowy:

• MEWPWRanga 10

Poziom 19

Chętnie kupiłbym taką małą głowicę narzędziową bo przymierzam się budowy tokarki cnc. Mam już fajną podstawę do jej zbudowania 🙂

MEWPW na Aliexpres mają takie głowice ale tanio nie jest 🙁

• MEWPWRanga 10

Poziom 19

Maszynotwor Tak, widziałem. Zostaje mi tylko czekać na jakąś okazję albo wziąć się za własny projekt takiej głowicy 🙂

13 dni później

Łożyska do wymiany 🙁 dodatkowo ktoś tam coś namieszał

9 dni później

Siemanko. Nie wiem czy dzisiaj uda mi się wrzucić kolejny film, ale ostatnio przynajmniej udało się zrobić jakiś postęp w projekcie i nawet było trochę spawania

16 dni później

Nowa aktalizacja postempu prac.
                  Taśmy ślizgowe do obrabiarek Turcite B Rulon 142 TRI.SLIK ) ktoś używał? Napotkałem nie miłą niespodziankę podczas remontu. od razu skrobiecie czy najpierw obrabiacie wstępnie? jakiś patent na zachowanie geometrii suportu żeby nie uciekła. po frezowaniu i skrobaniu ?
                  Dla tych co nie znają takiej technologii :to kompozyt PTFE, proszku brązowego i specjalnych dodatków. Stosowane są w nowych obrabiarkach jak i przy regeneracji.
                  Korzyści z zastosowania: - łatwość aplikacji skraca czas regeneracji, - niski współczynnik tarcia, to mniejsze straty energii, - brak efektu stick-slip zapewnia dokładność pozycjonowania.

Napisz odpowiedź...