Pio-trek Hej , co do kosztów to wszystko podliczę i wrzucę kosztorys jak to u mnie wyglądało.
A co do drugiego pytania to budynek ten służy jako budynek gospodarczy , przeznaczony do prac warsztatowych nie zarobkowych , nie mam firmy , pracuje na etacie i hobistycznie sobie dłubię w nim przy moich projektach .
Jest postawiony w oparciu o ustawę lex silos , budynek gospodarczy do 150mk w zabudowie lekkiej , nie przekraczający 6m szerokosci i nie wyższy jak 7m . Bez pozwolenia i bez zgłoszenia , oczywiście byłem na gminie się doinformować czy mogę postawic tą konstrukcje w oparciu o te przepisy i usłyszałem że z ich strony nie ma sprzeciwu ale mam jechać do starostwa żeby tam dopytać, no i po konsultacji z Panią odpowiedzialną za przepisy budowlane w starostwie także usłyszałem zgodę na budowę tego budynku , Pani tylko dodala że budynek nie może być murowany i przekraczać tych wymiarów które są w ustawie podane .
Ustawa lex silos jest nie doprecyzowana odnośnie produkcji rolnej , u mnie obok budynku jest warzywniak 😋