• MiodekRanga 25

Poziom 215

Panowie i Panie
    potrzebuje porady odnośnie spawarki zamierzam się do kupna i cały czas myślałem o trafilux ale słyszałem że są awaryjne i teraz dostałem ofertę na spartusa 330 czy możecie podpowiedzieć co wybrać?

• Stal-FunRanga 36

Poziom 1072

Miodek Ja bym brał Esab albo Lincoln

Ja cały czas działam na marce Kemppi ale wiem że jest to inny przedział cenowy fajnie by było żebyś miał możliwość przetestowania tych marek które wystawiłeś

• MiodekRanga 25

Poziom 215

slawekk225 no to jest racja przetestować było by spoko. A kempiaczka jakiego masz?

Miodek posiadam już od wielu lat migomat minarc mig 180 no i nowy nabytek to kemppi master m 205

• sthonkaRanga 22

Poziom 126
                    • Edytowany

Ja podpowiem z punktu technicznego wyświetlacze dotykowe po pierwsze musisz rękawice ściągać by przestawiać parametr , po drugie dużo szlifując nie da się wyłapać wszystkich opiłków które lądują na wyswietlaczu i wewnątrz maszyny . Dotyk z czasem zacznie szwankować . Koszty serwisowania będą duże . A tym bardziej maszyna nie będzie stała na wystawcę czy do filmików na yt tylko do ciągłej roboty . Urządzenia które porównujesz są podobnej jakości ja osobiście wybrał bym spartusa bo używam na instalacjach tig tej firmy i stwierdzam ze jest nie do zajechania kurz mu nie straszny temperatury tez.

• MiodekRanga 25

Poziom 215

sthonka super dziękuję za opinie 😊

Miodek spartusy dają radę kolega ma zadowolony ja osobiście jadę na magnumie też zadowolony jestem

8 dni później
                            • MmichalefRanga 1

Poziom 0
                              • Edytowany

@Miodek jeśli miałbyś pytania co do sprzętu KEMPPI to pisz śmiało, chętnie odpowiem i doradzę jaki model wybrać 😉

Od przeszło roku przesiadłem się z Shermanów na Trafiluxy 280 DP oraz mniejszą 220DP, powiem że róznica kolosalna na korzyść Trafiluxa, spawarki jak do tej pory spisują się b.d, mają dużo funkcji, ustawienia bardzo proste i przyjazne operatorowi.👍
                              Więcej o nich można zobaczyć na moim kanale na YouTube np ten filmik.

2 miesiące później
                                • MiodekRanga 25

Poziom 215

michalef w sumie to mam sporo i nienwiem od czego zacząć może od tego jaki model wybrać do mojego spawania spawam głównie ogrodzenia i meble loftowe. W tym roku mam zamiar zacząć spawac aluminium oraz grube materiały czytaj lemiesze od koparek łyżki ramiona i inne konstrukcje

11 dni później
                                    • PPio-trekRanga 4

Poziom 1
                                      • Edytowany

Pierwsze pytanie jakie należałoby sobie zadać to jakim budżet chciałbym przeznaczyć na spawarkę ja korzystam z magnuma już od paru ładnych lat i zmieniam tylko modele w w tamtym roku zakupiłem magnum thf202mig jestem mega zadowolony dodam jeszcze że jest to spawarka trzy w jednym dodatkowo ma wybór prądu ACDC czytelny wyświetlacz LCD nie dotykowy ale to chyba zaleta bo są dwie gałki enkodery wiec nie trzeba ściągać rękawic żeby przestawić parametry dodatkowo posiada ustawienia synergiczne co na pewno na początkowym etapie spawania znacząco ułatwia aczkolwiek do bardziej skomplikowanych zadań to lepiej ustawić sobie samemu. No ale powiem że przeskok między tańszymi spawarkami magnuma a droższymi jest ogromny chodzi mi nie tyle o parametry co o samą jakość wykonania. Dodatkowo ten sprzęt posiada 60% cykl pracy przy pełnym prądzie a prawda jest taka że można dużo dłużej spawać i się nie wyłącza no chyba że ją postawimy w pełnym słońcu no to sytuacja się zmienia 🤣 na pewno nie bawiłbym się wynalazki z hipermarketu kierując się doborem spawarki bo teraz zauważyłem że nawet już cyklu pracy nie piszą na półce 😅 reasumując bo już zrobił się troszkę długi monolog z mojej wypowiedzi się zrobił zasada jest prosta i sam się nią kieruje jak sprzęt ma zarabiać na siebie i ułatwiać nam pracę to trzeba zainwestować bo już wielokrotnie przekonałem się że jak człowiek zoszczędzi na sprzęcie to zepsuje się w najmniej spodziewanym momencie a to później boli bo jak to mówią dużo rzeczy można kupić ale czasu sobie nie kupimy 😅

• MiodekRanga 25

Poziom 215

Pio-trek dziękuję za taką obszerną odpowiedź. Ja już decyzję podjąłem nie będzie to trafilux ostatecznie, ale pochwalę się dopiero po zakupie 😊

Napisz odpowiedź...