A czy ktoś z was testował open cascada na Linuxa? Ponoć bardzo rozbudowany program
Bardzo polecam AutoCada. Osobiście pracuje obecnie na AC 2021 na licencji studenckiej która jest darmowa i jestem bardzo zadowolony z projektowania w 2D oraz w 3D
AutoCad jest świetny do bardzo precyzyjnych rzutów i rysunkow. Niestety jak dla mnie modelowanie i wizualizacje są niestety bardzo męczące. Ilość czasu koniecznego do spędzenia nad realistyczna wizualizacją nie jest dla mnie warta efektu. Do wizualizacji preferuje SketchUp +Vray. Bardzo szybki realistyczny efekt. A praca w nim tak łatwa jak granie w Simsy 🙂 polecam zobaczyć tutoriale na YouTube 🙂
Do rysunków 2d również polecam AutoCada ale dopóki nie dowiedziałem się że można pobrać darmową wersję studencką ze strony Autodesku (przy czym Autodesk nie wymaga podczas zakładania konta żadnego potwierdzenia, że się jest studentem) to używałem NanoCada, który dla mnie za bardzo nie rożni się od AutoCada więc również polecam. A co do 3d bawiłem się w paru programach i najbardziej polecam Inwertora niestety ze względów cenowych również w wersji studenckiej. Inwentora nauczyłem się bardzo szybko, jest wiele tutoriali do niego, bardo prosto tworzy się w nim płaszczyzny rysowania i równie łatwo przechodzi się pomiędzy nimi co jak dla mnie w dużym stopniu ułatwia pracę i zaoszczędza czas podczas rysowania. Do tego jak nadamy zamierzone materiały danym modelom to rysunki są bardzo realistyczne. No i tworzy świetne rzuty i przekroje automatycznie wraz z wymiarowaniem, wystarczy wyznaczyć mu płaszczyznę przekroju.
Draft sight też jest spoko Pliki od razu są w dxf co ułatwia przekazanie na laser np
Ciekawą opcją jest Fusion360. CAD w chmurze. Licencje jest odnawialna co miesiąć więc nie trzeba przeplacac za kupno licencji rocznej lub wieczystej, jesli myslisz o wykorzystaniu komercyjnym. Sam robiłem w nim wiele projektow. Jak operujesz wiekszym budżetem to polecam Solidworksa. Według mnie najbardziej intuicyjny interfejs ze wszystkich cadow, masa samouczków do samodzielnej nauki w interncie jak i w samej pomocy programu.
Hej,
ze swojej strony gorąco polecam Fusion 360. Ma wszystko co w cadzie potrzebne i wiele więcej (np. moduł do symulacji, renderowania, moduł CAM). Przy tym jest dosyć intuicyjny. I chyba najważniejsze - jest darmowy do zastosowań niekomercyjnych.
Od lat 90;tych wszystko w Corelu robie - grafika, projekty konstr, projekty budowlane, schematy el, nawet animacje i takie tam - nawet obsługuje urządzenia jak plotery tnące, termiczne i CNC - dla mnie to zwykła kartka i ołowek - prosty, czytelny w swojej prostocie, intuicyjny i duże możliwości wykonania rysunku nawet technicznego ! w zał pare scanów dokumentacji na potrzeby zezwolenia budowlanego dużej konstr. na jednym z wieżowców - śmieszne było to, ze wtedy szef mnie zrugał za "wizualność" - lecz nasza konstr była zbyt deczko skomplikowana i na określony czas, no i kotwiona do pozostałości poprzedniej. Musiałem jakoś obrazowo przedstawić sposób montażu oraz to co było nie "nasze" - Notabene w biurze projektowym byli zachwyceni bo bardzo czytelny nawet dla laika ! 😉
PS. Standardem takich projektów w firmach reklamowych jest - że projektuje i rysuje ... "murzyn", a potem Fachowiec sprawdza i to firmuje bo ma ... odpowiedni papier 😉 ( dlatego scan )
TomaszJefimow też używałem Corela i to bardzo długo teraz mam asystenta w postaci córki która mi wszystko w AutoCAD rysuje. Te trudniejsze rzeczy ale to w zasadzie zarys szkic itp jak ja to dotne i poskładam to i tak sam decyduję i wymyślam.
Boguslaw Znam AutoCAD'a. ArtCAM i wiele innych - lecz Corel jest wybrany świadomie - jeden do wszystkiego by nie skakać z kwiatka na kwiatek - to bardzo upraszcza pracę i życie. Corela zwykle się traktuje jako program do grafiki i bagatelizuje się go jako program techniczny - błąd, z roku na rok, każda nowa wersja jest rozbudowywana i można sobie go konfigurować pod tematykę którą się zajmujesz - w dodatkach jest sporo wtyczek do bibliotek i itp. W każdym razie ... nie mam potrzeby zmieniać 😉
Może Fusion360 Personal ?