Stal-Fun No dziwna sprawa w cormaku nigdy nie miałem takiego problemu , a ciąłem z dużo większym posuwem , chłopaki piszą , ze taki brzeszczot wystarcza im na kilka miesięcy u mnie wytrzymał może 2 tygodnie a ciałem głównie profile 2 mm
Adrian1990 U mnie srednio brzeszczot 5 miesięcy wytrzymuje a zdarzało się też 6.
Stal-Fun i tak powinno być dostosuje się do wszystkich porad i zobaczę czy to pomoże jeśli nie będę szukał dalej przyczyny , powiedz mi jeszcze czy jest sens wymieniać olej w siłowniku , jeśli siłownik pracuje normalnie nie ma żadnych wycieków ?
Adrian1990 Silownika nie ma co ruszać. Jesli zacznie się pocić to wtedy mozna pomyśleć o uszczeelnieniu
Adrian1990 silownik zostaw w spokoju jeśli trzyma. Dziwna sprawa z tymi zębami, ja tak raz pile rozwaliłem ale to na wlasne życzenie a tak to pęka ido końca ostra.
Adrian1990 nie żebym cwqnaikowal ale czy nie założyłeś jej odwrotnie 🤔 bo mało prawdopodobne że tak szybko padła, bo nawet po cięciu hardoxa zęby się stępia a nie zetrą
Dzochar91 🤔 albo zamienione fazy i silnik kręci z drugą stronę 😉🤷♂️
Dzochar91 Jest to możliwe bo wystarczy że brzeszczot będzie wywiniety na drugą stronę i zeby będą w przeciwną stronę
Dzochar91 ale pewnie by zjechał cale zęby a widac miejsce ze są calkiem niezłe.
Dreyse_r kręci się w odpowiednia stronę ale dzięki za sugestie 😉
Adrian1990
ZU-Met Według mnie to jest wina brzeszczotu. Kiedyś brałem Bahco ale niestety jakoś im spadła i to bardzo. Trzy brzeszczoty pod rząd źle zgrzane i pila podskakiwała co za tym idzie mikro uszkodzenia powstają i brzeszczot 2 tygodnie i po nim.
ZU-Met dokładnie tylko w tym jednym miejscu Ok 5 cm reszta zębów jest w porządku
Stal-Fun Może masz racje , kupiłem bahco ponownie bo zależało mi na czasie zobaczymy jeśli problem się pojawi zmienię producenta.
Stal-Fun jak tak teraz myśle być może u mnie też brzeszczot był źle zgrzany … nie zawoziłem na to uwagi.
Adrian1990 nie wiem jak jest robiona piła ale moze ten element np nie zahartowany byl albo cos takiego. Inny producent albo kupiony w innym sklepie bo moze kupiłeś ten sam z tej samej parti😁
Adrian1990 Polecam firmę PAX. Biore od nich brzeszczoty Arntz niemieckie i jestem bardzo zadowolony
Stal-Fun Dzięki na pewno skorzystam w przyszłości gdzie zamawiasz?
Adrian1990 Tu masz linka. Dzwoń do Magdaleny Tyloch
https://www.maszyny-pax.pl/narzedzia/pily-bimetaliczne-arntz/
Stal-Fun to jeszcze napisz jakie bierzesz bo jak wszedłem w ten link to z 10 różnych modeli
ZU-Met Zależy jakie materiały tniesz ale ja używam tych dwóch modeli ale jak dla mnie X-fit lepsza