Tokarka stołowa 360x1000.
Cewki do indukcji, poprawki po fabryce czyli ,,zrób to sam'' zapraszam na filmik.
Nowa zabawka do warsztatu, ostrzałka do wierteł, model DG 20M Cormak, ostrzy wiertła od fi 3mm do fi 20mm. Powiem Wam że naostrzone wiertła lepiej wiercą od ostrzonych fabrycznie, niebawem na moim kanale na YouTube będzie obszerniejszy filmik z omówienia ostrzałki oraz testu ostrzenia wierteł.
Grzegorzbr2 Grzegorz a gdzie tzw. podcięcie zmniejszające powierzchnie wiertła żeby się mniej grzało
Stal-Fun też jestem ciekaw jak podcięcie wygląda.
Stal-Fun Już dodane zdjecie
ZU-Met Wiem że tego typu ostrzalki robią fajne podcięcie bo mialem okazje pracować na takiej tylko innej firmy
ZU-Met Dodane zdjecie
Stal-Fun ja.widzialem PROME to fajnie działa i kiedys sobię taka kupię 😁 bo to co mam to fajnie ostrzy ale tylko zwykłe hss, te z kobaltem są jakoś insczej skręcone i wychodzi jakoś plasko .
Powiem Wam że tego typu ostrzałki posiadają sporo róznych regulacji, np, głębokość i kąt podcięcia, różne kąty ostrzenia wierteł, ilość zbierania materiału ważne to gdy chcemy naostrzyć wiertło które zostało ułamane lub wykruszone...i wiele innych ustawień..
ZU-Met Do hss i do kobaltowych jest inny kąt ostrzenia
Stal-Fun kat jest chyba taki sam ale nawet takie powonno sie dac naostrzyć czy to na 90 118 czy na 135.
Ma wszelakie regulacje
ZU-Met Wiem że w firmie ogrodzeniowej w ktorej pracowałem te bardziej kręte wiertła ostrzyli właśnie na 130 ° i lepiej zbierały
Stal-Fun jutro Ci podeślę jak ta ostrzy zwykle i takie bardziej kręte.
A tu ostrzone małe rozmiary wierteł. Wiertełka fi 3 oraz fi 5 mm, próba ostrzenia, bez ścina i ze ścinem.
Grzegorzbr2 ładnie to ostrzy 😁 pokaż coś w skali XXL jakieś 18-20mm
Grzegorzbr2 bajeczka, teraz widać dokładnie jak wygląda 😁
Grzegorzbr2 Bardzo ładnie wygląda 👍👍👍