Cze艣膰 wszystkim. Na forum przebywam ju偶 od d艂uzszego czasu, nie udzielam sie bardzo cz臋sto ale pomyslalem ze moze w koncu pora i na mojego bloga. Prowadz臋 ma艂膮 firemke. Sporo zajmuje sie projektowaniem CAD. Korzystam z oprogramowania do projektowania Rhinoceros 7, Fusion 360 i Keyshot V10 ktory akurat s艂uzy mi do tworzenia wizualizacji dla klientow i czasami animacji technicznych. (Gdyby ktos cos potrzebowa艂 to zapraszam) Sporo te偶 tn臋 plazm膮 CNC. Trafiaja sie ogrodzenia ale tez z racji 偶e mieszkam na wsi (woj. lubelskie, okolice Hrubieszowa) robi臋 sporo projektow dla rolnikow, dorabianie cz臋sci itp. Co jaki艣 czas podziele sie tutaj swoimi "wypocinami" 馃槉
MC-TECH witamy na forum Dobrze ze do zamoscia blisko 馃榿
brumiej Cze艣膰. Z ironcadem nie pracowa艂em ale mniej wi臋cej kojarz臋 ze super si臋 sprawdza do konstrukcji stalowych/spawanych w szczeg贸lno艣ci na wiaty/hale. Ok 1,5 temu jak pyta艂em to cena ok 10000zl. Teraz pewnie sporo drozej. Ironcad jest do艣膰 ma艂o popularny. Osobi艣cie preferuje popularniejsze CADy. Solidworks, Fusion 360 albo Inventor cz臋sto maj膮 dost臋pne wtyczki pozwalaj膮ce otwiera膰 wzajemnie pliki bez komplikacji. Tak samo maj膮 wtyczki do zewnetrzych program贸w przeznaczonych stricte np do analiz wytrzamylaosciowych, przep艂ywu czy graficznych od renderow i wizualizacji technicznych. Ja np u偶ywam Fusion 360, Rhino v7 i Keyshot v10 bo wszystkie 偶e sob膮 maj膮 wtyczki na kompatybilno艣膰 plik贸w a to bardzo u艂atwia prace jak pliki konwertuja si臋 bez krzak贸w i b艂臋d贸w.
Tutaj sprz臋cik na jakim g艂贸wnie operuje. Plazma od Alubram CNC. Pole robocze 3000x1500. 殴r贸d艂o plazmy Thermacut 100SD. Stol wodny fajnie lapie opi艂ki i dym i jeszcze nie mialem problemu zeby "pylilo". Ale rozbudowa o odpowiednia wentylacje i filtracje jest w planach. Ogolnie sprawdza si臋 super. Chocia偶 teraz z perspektywy czasu zastanowi艂bym si臋 nad sto艂em z mo偶liwo艣ci膮 o rozbudow臋 o obrotnice do ci臋cia rur i profili. W tym modelu z racji konstrukcji bramy nie da si臋 tego zrobi膰.
Tutaj spawarki i stolik od GPPH kt贸ry uda艂o mi si臋 wygra膰 na targach w Kielcach
A tu moje biuro projektowe i gabinet "prezesa"馃槈
MC-TECH Super 馃挭馃挭馃挭
MC-TECH St贸艂 wodny bardzo fajna sprawa 馃挭
MC-TECH 艂adny warsztacik 馃憣 jaki metra偶
Dzochar91 Oko艂o 70m2. Na razie wystarcza ale czasami manewrowanie blachami 3000x1500 jest k艂opotliwe 馃様 Mam obok placyk jeszcze kt贸ry aktualnie remontujemy z tat膮 i b臋dzie posadzka plus dach. Jak b臋dzie potrzeba zwi臋kszenia powierzchni to si臋 obuduje blacha itez b臋dzie. Ale wiadomo, wszystko kosztuje i nie od razu ogromn膮 hale da si臋 postawi膰 馃榿
MC-TECH no mam troch臋 wi臋kszy i te偶 mia艂em w planach 藕r贸d艂o ale tak zesz艂o a p贸藕niej nie chcia艂em (lub si臋 ba艂em) bra膰 kredytu a teraz to prawie w ka偶dej miejscowo艣ci obok laser jest 馃ぃ a dla siebie to ju偶 tak s艂abo oplacalne trzyma膰 no chyba 偶e kto艣 klepie jakie艣 ogrodzenia na okr膮g艂o.
Dzochar91 To prawda ale akurat z laserami to mo偶na si臋 zakr臋ci膰 kupuj膮c z dotacji. S膮 np kredyty technologiczne na innowacje, rozbudow臋 firmy itp. Zwracaj膮 nawet 70%. Malo kto by kupowal sprzet za takie pieniadze tylko z wlasnej kieszeni 馃槄Teraz s膮 te偶 te chi艅skie lasery dost臋pne za oko艂o 350tys zloty bez oslon ale ja osobi艣cie ba艂bym si臋 to kupowac i w sumie w moim regionie nie ma a偶 takiego zapotrzebowania na takie us艂ugi. Ja bra艂em plazm臋 bo przedewszystkim ta艅sza maszyna i jest mo偶liwo艣膰 ci臋cia grubszych materia艂贸w ni偶 na laserze co jest wa偶ne szczeg贸lnie jak si臋 dla rolnictwa dorabia ludziom cz臋艣ci zamienniki itp. A i ogrodzenie na plazmie te偶 si臋 da bez problemu zrobi膰 i wygl膮da 艂adnie馃榾
MC-TECH no ja do plazmy nawet chyba 3 szt to mam 5km i pal膮 do 100mm tlenem albo i grubszych 馃槵
MC-TECH a laser to do 10-15km to mam pewnie 偶e 3-4 szt. 馃槈 Ale szczerze rzadko korzystan na miejscu zdarza艂o si臋 ale albo wysy艂kowo albo je偶d偶臋 z 40km
Kr贸tka relacja ze schodow jakie robi艂em po cz臋艣ci jaki艣 czas temu. "Po cz臋sci" poniewa偶 tralki i por臋cze wykonywala inna firma. Generalnie, ja pomagalem wymodelowac ca艂o艣膰 plus wizualizacja i projekt paneli pomiedzy s艂upkami. Wstepny model powstal w Fusion 360.
Potem wybierany by艂 jeden ze wzorow
Wzory projektowalem za pomoc膮 algorytmu uzywajac Rhino Grashopper. Dzieki temu wystarczylo zada膰 parametr d艂ugos膰i i szerokosci, wybrac gesto艣c i grubosc siatki i bardzo latwo mozna dopasowywac wzor do kazdej powierzchni. Bardzo czesto teraz mi sie to przydaje i czesto tego uzywam, oszczednos膰 czasu niesamowita, chociaz aby wszystko dzialalo trzeba bylo troche przysia艣膰 i zrozumie膰 o co chodzi w programie...
Majac algorytm zrobilem kilka wersji wizualizacji dla klienta (Keyshot 10)
O dziwo pad艂o na wersje w kolorze "ko艣膰 s艂oniowa". Nie pamietam juz niestety numeru RAL.
Potem szybkie rozmieszczenie paneli na arkuszach (wyszlo 3x 3000x1500) i pora na ciecie
No i finalnie tak to wyszlo. Proponowalem zeby jeszcze zagiac krawedzie chociaz po 1cm aby wzmocnic sztywnosc ale klient chcial na "g艂adko"
MC-TECH pi臋knie pi臋knie 馃憣馃憣
MC-TECH wysz艂o bardzo dobrze
Dwa lata temu zaprojektowalem bratu nadstawke na rozsiewacz. Pracowalem jeszcze wtedy w krakowie jako konstruktor automotive wiec calosc poszla do wykonania w zewnetrznej firmie. Wyszlo fajnie wiec zachowalem sobie projekt. Potem jak wrocilem na wies i otworzylem firmemke, doprojektowalem jeszcze kilka modeli, czasami tez na indywidualne zamowienie. I teraz udaje sie co jakis czas zrobic fajny projekcik dla rolnika na plazmie ktora mam, no klient i zadowolny bo wychodzi sporo taniej a wykonanie jak z fabryki. Jedyne co to jezdze gi膮膰 na prase do znajomego. Najwiecej roboty wlasnie na jesien zima wiec juz pojawiaja sie koljne zleconka.
MC-TECH bardzo 艂adnie
MC-TECH noooo pi臋kna robota 馃憤馃憤馃榿
MC-TECH bajer 馃憣
MC-TECH widzia艂em ju偶 ta na stawk臋 gdzies
MC-TECH Klasa sama w sobie 馃憦